Gépjárművek költségelszámolása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén is közzétette a gépjárművek hivatali, üzleti célú használatával kapcsolatos költségelszámolásról szóló útmutatót.

A szabályok nem módosultak: kilométerenként 9 forintos költség számolható el, mely  egyaránt vonatkozik az ún. normaköltségre valamint a munkába járás költségtérítésére.
Maradt az üzemanyag-megtakarítás címén havonta kifizethető összeg 100 ezer forintos plafonja is.
Az üzemanyag-felhasználás költségét az útnyilvántartásban szereplő üzleti (hivatalos) célból megtett kilométerek alapján a kormányrendeletben meghatározott fogyasztási normák figyelembevételével lehet elszámolni.  A kormányrendelet (60/1992. (IV. 1.)) - amely legutóbb 2010. január 1-én változott - egyrészt gépkocsitípusonként, másrészt a gépkocsi motorjának lökettérfogata szerint határozza meg a fogyasztási normát, az alábbi táblázat szerint. A magánszemély választhat a kétféle fogyasztási norma közül, de egy negyedéven belül vagy az egyik, vagy a másik mértéket lehet alkalmazni, a kétféle fogyasztási normát vegyesen nem.
Fogyasztási normák
Hengerűrt. (cm3)    Benzin    Gázolaj
>1000                     7,6         5,7
1001-1500               8,6        5,7
1501-2000               9,5        6,7
2001-3000             11,4        7,6
3000<                   13,3        9,5
Forrás: kormányrendelet
Az autógázzal közlekedőknél a normát a fenti táblázat, valamint cseppfolyós propán-bután gázüzem (LPG) esetén 1,2 (liter/liter) értékű, földgáz (CNG, LNG) üzem esetén pedig 0,8 (Nm3/liter) értékű módosító tényező szorzataként kell megállapítani. Abban az esetben, ha egy jármű üzemanyag-fogyasztási normája nem állapítható meg - például egy hibrid vagy elektromos gépjármű esetében - a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében foglaltak alapján, akkor az említett § (2) bekezdése a következő szabályt írja elő:
"(2) Az 1. mellékletben fel nem tüntetett típusú, valamint az 1/A. melléklet alapján meg nem határozható alapnormájú, illetőleg a rendeletben meghatározottaktól eltérő fajtájú üzemanyaggal üzemelő gépjárművek esetében az alapnorma értékét a gyártó vagy
a) a gyártó adatai, vagy
b) az üzemanyag-fogyasztás mérése
alapján műszaki szakértő állapíthatja meg."
Az üzemanyag áraként vagy az adóhatóság által közzétett ár, vagy a számlák szerinti üzemanyagár vehető figyelembe a költségelszámolás során, de negyedéven belül ebben az esetben is csak egyféle módszer alkalmazható.
A költségelszámolás tekintetében alapvető különbség van aszerint, hogy a magánszemély saját tulajdonában lévő járműről van-e szó, vagy sem.

A tájékoztató teljes terjedelmében itt olvasható.