Gázolaj jövedékiadó

Kérdés

Tisztel Szerkesztőség! A fenti témával kapcsolatos kérdéshez és 2012.június 26.-án kelt válaszukhoz csatlakozva, be emelem Lepsényi Mária írását,mely több helyen is meg jelent, mely szerint a VPOP által a gázolaj felhasználására tekintettel visszatérített jövedéki adó összegét a bevételek között kell figyelembe venni. "A gyakorlatban kérdésként szokott felmerülni, hogy bevételnek kell e tekinteni a VPOP által a gázolaj a felhasználására tekintettel visszatérített jövedéki adó összegét. Tekintettel arra, hogy a gázolaj árában a jövedéki adó összege benne van és ezen összeget a költségekből külön nem lehet kiemelni, ezért a visszatérített adó összegét a bevételek között figyelembe kell venni. Ez a szabály vonatkozik azokra az egyéni vállalkozókra és ôstermelôkre is, akik az adóévre az átalányadózást választották." Kérnénk szíves segítségüket a kérdés tisztázása érdekében,mert több vonatkozásban nem mindegy, hogy költség vagy bevétel. Pl. egy biztosított őstermelőesetében akinél a járulék alapot az előző évi bevétel alapján kell meghatározni. Köszönettel: K.Marianna

Válasz

A gázolaj jövedéki adója a gázolaj bekerülési értékének része. Ezért a gázolaj felhasználásakor az anyagköltségként kerül elszámolásra. Amennyiben a közúti fuvarozás során ténylegesen felhasznált gázolaj jövedéki adójának egy részét visszatérítik, akkor a visszaigényelt jövedéki adó összegével a gázolaj-felhasználás anyagköltségként elszámolt összegét kell csökkenteni (T 362-9 - K 511).
Az összemérés számviteli alapelv érvényesülése érdekében a visszatérített jövedéki adó összegével annak az időszaknak az anyagköltségét kell csökkenteni, amely időszakban a gázolajat felhasználták. Ezért elsődlegesen a visszaigényelt jövedéki adót kell könyvelni, majd annak a pénzügyi rendezését (T 384 - K 363-9), esetleges beszámítását.
Figyelni kell azonban, hogy, a mezőgazdasági termelő és az erdőgazdálkodó által befizetett jövedéki adó visszatérítése nem a ténylegesen felhasznált gázolaj mennyisége alapján történik, ezért ott a felhasznált gázolaj és az igénybe vett gépi bérmunka-szolgáltatás alapján visszaigényelt jövedéki adót egyéb bevételként kell elszámolni.