Garantál bérminimum

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szakképzettséget igénylő munkakörökkel kapcsolatosan lenne kérdésem. Ha valaki informatikai tanácsadást, programozási feladatokat végez, és mint technikus van bejelentve, akkor ebben az esetben a garantált bérminimummal kell bejelenteni? Hol lehet pontosan utána olvasni, hogy mely munkakörök után kell a garantált bérminimumot fizetni? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Sajnos nincs más olyan jegyzék, amely egyértelműen eligazítást adna abban, hogy melyek azok a munkakörök, amelyek szakképzettséget igényelnek. A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08) tartalmazza a különböző tevékenységeket. Ezen belül a 9. főcsoport csak olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek szakképzettséget nem igényelnek. Ebben a rendszerben kerül leírásra, hogy egy-egy tevékenységi körön belül milyen feladatokat kell ellátni, és ebből lehet következtetni arra, hogy adott tevékenységhez szükséges-e a szakképzettség vagy sem.

Az azonban biztos, hogy az informatikai tanácsadás, a programozási feladatok vagy a technikusi tevékenység ellátása szakképzettséget igényel, így esetükben - a teljes munkaidős foglalkoztatásnál - idén minimum havi 180 500 Ft garatált bérminimumot kell megállapítani.