fordított áfa

Kérdés

Vállalkozásunk egy nagy céggel kötött alvállalkozó szerődést, növénytelepítési munkákra. A szeződés egy pontja úgy szól, hogy a tevékenység a fordított adózás szabálya alá tartozik, és ÁFA nálküli számlát kell kiállítani. A konkrét munka a fővállalkozónál egy városközpont teljes körű átalakítása,(építési eng. köteles) nálunk kertépítészeti terv alapján növényültetés. A mi vállalkozásunk ültette a fákat, cserjéket, földcsere is történt. ÁFA vizsgálat során kiderült, hogy az általunk kiállított számla nem jó, mert a növényültetés nem tartozik a fordított ÁFA hatálya alá, ezért meg fogják állapítani az adóhiányt. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így van-e, megkifogásolhatjuk-e a jegyzőkönyvet?

Válasz

Sajnos igazuk van az építési-hatósági engedélyköteles építési-szerelési és egyéb szerelési munka, az Áfa-tv. 142. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján fordítottan adózik.

A tereprendezés költségeinek összegével a telek bekerülési értékét kell növelni.

A fák, a virágok ültetésével kapcsolatos - először felmerülő - ráfordításokat beruházásként kell elszámolni, majd mint egyéb építményt aktiválni. Aktiválás után általában 2 százalékkal amortizálható, azonban ha nem építési engedélyköteles, akkor nem tartozik Áfa-tv. 142. §-a (1) bekezdésének b) pontja alá.