Fontos változás az innovációs járuléknál!

A Magyar Közlöny 2012/140.számában kihirdetett 2012. évi CLIV. törvénnyel* módosították az innovációs járulékra vonatkozó jogszabályt is.
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény legfontosabb változása, hogy bevezetik a feltöltési kötelezettséget az innovációs járulék esetében is.
A feltöltési kötelezettségre vonatkozó új szabályokat már a 2012-re is alkalmazni kell, azaz az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-ig – hasonlóan a társasági adónál, valamint a helyi iparűzési adónál eddig is alkalmazottakhoz – kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékát feltölteni az adófolyószámlára. A feltöltés elmulasztása esetében a bírság összege az éves adókötelezettség és a befizetni elmulasztott adó-előleg különbözetének 20 százalékáig terjedhet. 
Változott a járulékalap meghatározása
Az eddigi  meghatározás helyett, miszerint az alap „a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. törvény 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap” az új rendelkezés szerint:   a járulék alapja a helyi adókról szóló, többször módosított 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 39. § (1) bekezdése alapján meghatározott adóalap, csökkentve a Htv. szerint kimutatott, külföldön létesített telephelyre jutó iparűzési adóalap-rész összegével.

*2012. évi CLIV. törvény Az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb törvények módosításáról