Fontos határidő: május 22-ig kell beadni a személyi jövedelemadó bevallásokat!

Sinka Júlia

Szerző: Sinka Júlia

Végzettség: Közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, okleveles adószakértő (nemzetközi adózás és áfa)

Szakterület: Kis- és középvállalkozások számviteli és adózási kérdései

A munkaadó már nem készítheti el az adóbevallást, de az adóhatóság által összeállított tervezet javítható, kiegészíthető május 22-ig. Április 30-áig kell nyilatkozniuk a külföldi illetőségű magánszemélyeknek.

2018 januárjától jó néhány újdonsággal – vagy annak vélt lehetőséggel, mint például a már 2016-ban is elérhető e-Szja – kellett megbarátkozniuk a magánszemélyeknek, és ezúttal nem csak azoknak, akik a személyi jövedelemadóról szóló törvény fogalmai szerint önálló tevékenységet folytattak 2017-ben.

Az új szabályok szerint a munkavállalóknak idén januárban már nem kellett nyilatkozniuk arról, kérik-e, hogy munkáltatójuk készítse el szja-bevallásukat, azaz a munkáltatói adó-megállapítást.
Ez ugyanis megszűnt, ehelyett az adóhatóság azok számára is összeállítja a 2017-re vonatkozó szja-bevallási tervezetet, akiknek korábban a munkaadója készítette el a bevallást. Lényeges, hogy ezt az érintetteknek nem kell(ett) előzetesen kérelmezniük.
A tervezet akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – 2018. május 22-ével érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik.
Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé tette, egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen (WebNYK):
- a magánszemélyek,
- a mezőgazdasági őstermelők és
- az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek
részére.
A tevékenységét folytató egyéni vállalkozó részére a NAV nem készített adóbevallási tervezetet. E körnek már február 26-ig be kellett küldenie az adóbevallását.
Azok, akiknek nincs ügyfélkapujuk, 2018. március 19-ig kérhették a tervezet postázását az adóhatóság honlapján közzétett elérhetőségeken (így például levélben, de akár sms-ben, telefonon is).
Természetesen továbbra is létező lehetőség az, hogy a magánszemély maga (vagy az általa ezzel megbízott szakember) készítse el a bevallást az adóhatóság honlapján elérhető 17SZJA nyomtatványon. Ez a megoldás nem feltétlenül csak választás kérdése, előfordulhat olyan eset, amikor a magánszemély csak ezen a módon tehet eleget adóbevallási kötelezettségének (adóbevallási tervezet a megfelelő adatok hiányában nem is készül, vagy az csak ezen az úton egészíthető ki).
Azaz a magánszemély maga készíti el szja bevallását, ha az adóévben:
- egyéni vállalkozó volt, kivéve, ha az adóév egészében szüneteltette vállalkozói tevékenységét;
- az adóévben csak olyan bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, amellyel összefüggésben kifizetőt adatszolgáltatási kötelezettség nem terhel, a bevételt nem kifizetőtől szerezte;
- az adóbevallási tervezetet kiegészíteni vagy módosítani kívánja, de ügyfélkapuval nem rendelkezik.
Az adóbevallási tervezet – amelyet az adóhatóság a magánszemély munkáltatója, kifizetője által megadott adatok alapulvételével készít - tartalmazza a magánszemély által az adóévben megszerzett,
- a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,
- az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmet és annak adóját,
- az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerinti jogviszonyból származó, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet,
- a magánszemélyek egyes jövedelmeinek különadójára vonatkozó szabályokat tartalmazó törvény hatálya alá tartozó különadóalapot képező bevételt és annak adóját,
- az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvény szerinti százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapját képező jövedelmet és az utána fizetendő egészségügyi hozzájárulást.
A bevallási tervezet módosítására, kiegészítésére van szükség, ha az adózó
- mezőgazdasági őstermelő volt, és e tevékenységéből adóköteles bevétele származott, kivéve, ha e bevételből nem kellett jövedelmet megállapítani s ezért ezzel összefüggésben bevallási kötelezettség nem terheli;
- áfa fizetésre kötelezett magánszemély;
- fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott;
- a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett adóelőleg-nyilatkozatában költség levonását kérte,
- csereügyletből származó jövedelmet szerzett;
- az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint különbözeti-bírság fizetésére köteles;
- nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles;
- a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult;
- jövedelme külföldről származott, vagy külföldön (is) adóztatható;
- nem belföldi illetőségű magánszemély és nem tett a 12/C. § (5) bekezdése szerinti nyilatkozatot;
- ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelmet szerzett, ha a jövedelmet nem vagy nem kizárólag kifizetőnek minősülő befektetési szolgáltató igazolása alapján állapítja meg;
- a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el;
- valamely bevételével összefüggésben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szabályai szerint különadót köteles fizetni, vagy a kifizetőt és az őt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás megállapítását, bevallását és megfizetését a kifizetőtől átvállalta;
- valamely bevételével összefüggésben egészségügyi hozzájárulásra előleg-fizetési kötelezettsége keletkezett;
- adóját e törvény külön rendelkezése szerint adóbevallásában kell (lehet) megállapítani.
Amennyiben a magánszemély nem ért egyet a bevallási tervezetben foglaltakkal, akkor egy 17SZJA bevallást kell benyújtania 2018. május 22-ig.
A nyomtatvány elérhető az adóhatóság honlapján, az Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül, valamint a külön e célra létrehozott a webes felületen (WebNYK) is (http://nav.gov.hu/szja/szja, linken), ahol ügyfélkapus regisztráció nélkül is használható a nyomtatványkitöltő program és üres bevallás pdf formátumú nyomtatására is van lehetőség.

Ebben az esetben is célszerű – és május 22-ig erre még van idő - ügyfélkaput nyitni, mert a bevallási tervezet a legegyszerűbben az online kitöltő felület segítségével javítható.
A határidőt követően már csak önellenőrzés keretében helyesbíthetőek a bevallások.

A bevallás tervezet módosítására, kiegészítéséhez az online felületre (WebNYK) belépve (http://nav.gov.hu/szja/szja) a „Bevallás 2017ről” csempe jelzi a bevallás állapotát. Az „Átnézem” gombra kattintva az érintett megtekintheti a bevallását. Ehhez tud új sorokat hozzáadni valamint a bevallásban eredetilegfeltüntetett összegeket módosítani. (Az új sorok hozzáadásához célszerű a „Gyakori mezők”, illetve a „Keresés a hozzáadható mezők között” funkciót használni.)

A külföldi illetőségű magánszemélyek 2018. április 30-áig nyilatkozhatnak arról, hogy őket a külföldi illetőségükre tekintettel a jövedelemszerzés adóévében, vagyis 2017-ben, Magyarországon adókötelezettség nem terhelte (Szja tv. 12/C. § (5) bekezdése).
Amennyiben a külföldi illetőségű magánszemély ezen nyilatkozata határidőben az adóhatóság rendelkezésére áll, a részére esetlegesen elkészített adóbevallási tervezet – az adózó javítása nélkül – az adóbevallási határidő leteltével nem válik bevallássá.
A bejelentés a 17NYK jelű, „Nyilatkozat külföldi illetőségű magánszemély személyijövedelemadó-bevallás benyújtás alóli mentesítéséhez a 2017. adóévre” elnevezésű formanyomtatvány benyújtásával tehető meg, mely angol nyelven is elérhető a NAV weboldalán.
2018. május 22. nem „csak” a bevallási tervezet javítására, kiegészítésére, elfogadására, előírt határidő, hanem eddig van lehetőség az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat leadására is!
Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.
Ez azok számára is elérhető, akik nem maguk készítik el a bevallásukat, hanem a bevallás tervezetet fogadják el (illetve szükség esetén kiegészítik azt).
A rendelkezésre szolgáló „17EGYSZA” nyomtatványt ők is letölthetik a NAV honlapjáról, amelyet ügyfélkapun keresztül is beküldhetnek. Amennyiben nincs ügyfélkapus elérhetőségük, akkor a nyomtatványt postai úton is beküldhetik, illetve a NAV ügyfélszolgálatain is leadhatják május 22-ig.