Fizetendő járulékok

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Egy Kft.-ben az ügyvezető az ügyvezetést megbízással látja el. Nem tag, csak ügyvezető. Semmilyen más jövedelme, munkaviszonya sehol nincsen. 1. Ebben az esetben milyen és mekkora mértékű járulékokat kell utána megfizetni? 2. Van-e lehetőség arra, hogy nem a minimálbérért, hanem havi bruttó 50.000 ft-ért lássa el az ügyvezetést (annak ellenére, hogy semmilyen más munkaviszonya nincsen), és ebben az esetben az 50.000 ft után, vagy a minimálbér után kell megfizetni a járulékokat? 3. Elláthatja-e az ügyvezetést díjazás nélkül? 4. Amennyiben munkaviszonyban látná el az ügyvezetést, milyen és mekkora mértékű járulékokat kellene utána megfizetni? Várva mielőbbi válaszukat, köszönöm.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

„Egy Kft.-ben az ügyvezető az ügyvezetést megbízással látja el. Nem tag, csak ügyvezető. Semmilyen más jövedelme, munkaviszonya sehol nincsen.

1.Ebben az esetben milyen és mekkora mértékű járulékokat kell utána megfizetni?”

Ha a választott tisztségviselő nem tagja a társas vállalkozásnak, akkor a járulékfizetése az alábbiak szerint alakul:

Ha a megbízási díj eléri havi szinten a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor biztosítási jogviszony jön létre, amelyet be kell jelenteni a 14T1041-es nyomtatványon. Ez esetben kell levonni az alábbi járulékokat:

Biztosítási jogviszony esetén az alábbi járulékokat kell megfizetni:

- 10 százalék nyugdíjjárulék

- 7 százalék egészségbiztosítási járulék, amelyből a természetbeni egészségbiztosítási járulék 4 százalék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék 3 százalék

Foglalkoztató a fenti megbízás alapján 27 százalékos szociális hozzájárulási adót köteles fizetni.

„2.Van-e lehetőség arra, hogy nem a minimálbérért, hanem havi bruttó 50.000 ft-ért lássa el az ügyvezetést (annak ellenére, hogy semmilyen más munkaviszonya nincsen), és ebben az esetben az 50.000 ft után, vagy a minimálbér után kell megfizetni a járulékokat?

4. Amennyiben munkaviszonyban látná el az ügyvezetést, milyen és mekkora mértékű járulékokat kellene utána megfizetni?”

Munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenység.

Ez esetben 10 % nyugdíjjárulék, a 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja, valamint a társas vállalkozás által fizetendő 27% szociális hozzájárulási adó alapja a munkaviszonyból származó jövedelem, amelynek napi 8 órás foglalkoztatás el kell érnie legalább a minimálbért. (Minimálbér: havi 101.500. forint, legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenység esetén pedig a garantált bérminimum, azaz havi 118.000. forint - középfokú végzettségnek minősül a szakmunkás-iskola is-.)

Amennyiben az ügyvezetői feladatokat el lehet látni napi nyolc óránál kevesebb időben, akkor járulékfizetés valamint a szociális hozzájárulási adó alapjául vett jövedelem lehet kevesebb a fentiekben meghatározott minimálbérnél. A részmunkaidős foglalkoztatás esetén a nyugdíjjárulék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék és a szociális hozzájárulási adófizetés minimális alapja, a részmunkaidővel arányosítottan csökken.  

3.Elláthatja-e az ügyvezetést díjazás nélkül?

Az ügyvezető a munkaviszonyt kivéve elláthatja az ügyvezetést díjazás nélkül is. Abban az esetben azonban, ha az ügyvezető tagja a vállalkozásnak, akkor ún. minimális tb közterheket meg kell fizetnie.

 

A tagi ügyvezetőnek ez esetben a nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese. A biztosított ügyvezető után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót is. Szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka.