Figyelem! Helyesbítette az adóhivatal az szja bevallás példatárát

A NAV jelezte, hogy a 1253 számú, 2012. évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatójának példatárát helyesbítették.

Közleményükben kitérnek arra, hogy a bevallás kitöltő-ellenőrző programja a bevallás 1253-04 „Elkülönülten adózó jövedelmek és adójuk részletezése” lapjának 163. sora tekintetében hibátlanul működik, a kitöltést segítő útmutató és súgó megfelelő információt tartalmaz a bevallás hibátlan kitöltéséhez.
Ugyanakkor a példatárban megjelent ingó értékesítéssel kapcsolatos első példát módosították, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető, példatárat is tartalmazó útmutatót is frissítették.
A nyomdai előállítású, bevallási egységcsomagokban kiküldött útmutató részét képező példatárban szereplő, ingó értékesítésre vonatkozó példát az adóhatóságnak már nem áll módjában módosítani, ezért azt kérik, hogy az adózók  az internetes honlapunkon elérhető kitöltési útmutató részét képező példatárat használják.

Mi volt az előzmény, és a hiba?


A penzcentrum.hu észrevette, hogy hibás számítási példát tett közzé az adóhatóság a 1253-as nyomtatvány (2012. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallás) kitöltési útmutató 153. oldalán. Ha az alapján töltötték volna ki a magánszemélyek az adóbevallásukat, akkor csaknem 100 ezer forintot buktak volna.

A példa a következő volt:

"Az ingó értékesítéséből származó bevétel 800 000 forint, mely nem gazdasági tevékenység keretében történt. Költség nem volt, ezért az értékesítés jövedelme is 800 000 forint, amit be kell vallani a 163. sorban. Ennek 16%-os adója 128 000 forint lenne, de a 200 000 forintos csökkentésre tekintettel a 200 000 forint 16%-át, vagyis 32 000 forintot le kell vonni, ezért e sor "e" oszlopába 96 000 forintot kell az adózónak írnia".

Ezzel szemben a szabályok szerint a példában említett esetben valójában nulla forint adót kell fizetniük a magánszemélyeknek.
Az szja-törvény 11. § (3) bekezdés b. pontja ugyanis kimondja, hogy nem kell bevallani azt a bevételt, "amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot". Ezt a rendelkezést korrektül idézi is az adóhatóság a kitöltési útmutató 3. oldalán.
Azonban az  szja-törvény 58. § (5) bekezdése szerint, ha a megszerzésre fordított összeget nem lehet megállapítani, vagyis - a NAV által használt kifejezésnél maradva - "költség nem volt", akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

Az eredeti (hibás) példában említett 800 ezer forint bevétel esetén tehát annak a 25 százaléka, vagyis 200 ezer forint lesz a jövedelem.
A korábban idézett szabály szerint pedig pontosan eddig a jövedelemhatárig nem kell adóbevallást benyújtani, vagyis ebben az esetben adót sem kell fizetni.