Ezentúl 30 nap után lépnek hatályba az adótörvények

Az államháztartási törvény módosításával az eddigi minimum 45 helyett ezután csak 30 napnak kell eltelnie a fizetési kötelezettségekre, fizetésre kötelezettek körére, és a fizetési kötelezettség mértékére vonatkozó törvények kihirdetése és hatálybalépése között,  kivéve, ha a törvény a fizetési kötelezettséget mérsékli és a fizetési kötelezettségek, valamint a fizetésre kötelezettek körét nem bővíti.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény módosítását 2011. szeptember 26-án, hétfőn fogadta el a parlament, és a kihirdetését követő napon lép hatályba.
Az indoklás szerint a változtatást az tette szükségessé, hogy az adójogi jogalkotás ezáltal gyorsabban, hatékonyabban tud reagálni a gazdasági, költségvetési változásokra.  Valószínűleg azonban közrejátszott az a tény is, hogy november 1-jétől emelkedik a gázolaj, a dohánytermékek és az alkoholos termékek jövedéki adója, valamint a játékadó, és az eddig hatályos 45 napos kihirdetési szabály nem tenné lehetővé az emelések november 1-jei hatályba lépését.