Evából katába

Kérdés

T. Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy jól gondoljuk-e az alábbiakat: Adott egy evás bt, ami 2015.01.01.-től szeretne katás lenni.Egy beltag van, aki egyben az üzletvezető és egy kültag.Mindkét tagnak van mellette 36 órát meghaladó munkaviszonya.A bt-ben személyesen csak a beltag tevékenykedik, a kültag semmilyen munkát nem végez. Fentiek alapján a beltagot kell csak bejelenteni kisadózónak és havi 25 e FT-ot fizetni utána.A kültagot nem kell kisadózóként bejelenteni. Ha beltag és a kültag megállapodik, hogy a bt teljes bevételét a beltag tagi jövedelemként felveszi, akkor a kültagnak nem kell semmit fizetni és így adófizetési kötelezettség sem lesz. Ezt jól gondoljuk? Lehet ilyen megállapodás a tagok között?Ezt milyen formában kell rögzíteni, esetleg taggyűlési jegyzőkönyv?Illetve milyen időpontban? Előre vagy év végén a nyereség felosztásakor? Egy előadáson hallottam, hogy ha a kültag aláír egy ilyen megállapodást, az aláírásával már meg is történik a személyes közreműködés, így utána is kell adózni. Ez igaz? Előre is köszönöm a segítségüket. Köszönettel,


Válasz

Tisztelt Kérdező,

A jó hír, hogy 2015.01.01 után történő kifizetés esetén osztaléknak minősül "a kisadózó vállalkozás kisadózóként be nem jelentett (a társaság tevékenységében részt nem vevő) tagja részére a társaság nyereségéből való részesedésként kifizetett összeg". 
A módosítás következtében, már nem kell egyéb jövedelemként figyelembe venni a kültag részesedését az eredményből.

A kérdésben szereplő eset egy lehetőség, de az osztalék elismerése egy sokkal tisztább megoldás az eredmény felosztásának rendezésére.