Európai Bizottság: el kell törölni a magyar távközlési különadót

Az Európai Bizottság közleménye szerint a magyar kormánynak el kell törölnie a távközlési vállalatokra kivetett különadót, mivel az összeegyeztethetetlen az európai távközlési szabályokkal.
A szektor vállalataira a 2010-12-es időszakban évente 61 milliárd forintos összeget kitevő különadót vetett ki az állam. A távközlési különadó közel felét, összesen 27,5 milliárd forintot a Magyar Telekom fizeti be.
Az Európai Bizottság még márciusban indított jogsértési eljárást Magyarország ellen a távközlési adó miatt, mivel szerintük az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással. Ez ugyanis előírja, hogy a távközlési cégekre csak olyan különdíj vethető ki, ami közvetlenül hozzájárul az ágazat szabályozási költségeinek fedezéséhez. A magyar távközlési adó viszont a központi költségvetés gyarapítására szolgál, nem pedig az ágazat szabályozási költségeinek fedezésére - közölte az EU.

Magyarországot a Bizottság amiatt is elmarasztalta, hogy nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól. Magyarországnak két hónapon belül tájékoztatnia kell a Bizottságot arról, hogy milyen intézkedésekkel kívánja biztosítani az uniós távközlési jogszabályok megfelelő alkalmazását. Amennyiben ezt elmulasztja, a Bizottság az ügyet az Európai Bíróság elé terjesztheti.
A kormány közleményben reagált a döntésre. Szerintük nincs ok a telekomadó megváltoztatására, és vállalják az Európai Bíróság előtt is a vitát.