Értékhelyesbítés, piaci érték kezelése

Kérdés

Egy Kft. több ingatlannal rendelkezik. A főtevékenysége ezeknek az ingatlanoknak a bérbeadása. A könyvelésben értékhelyesbítés és ezzel szemben értékelési tartalék szerepel. Dönthet e úgy a Kft., hogy az eddigi, erre vonatkozó szabályzatát átírva, mostantól nem értékeli át a piaci értékre az ingatlanjait? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ennek elhagyását fontolgatva? Azon kívül, hogy az eddig könyvelt értékelési tartalék és értékhelyesbítés kivezetésre kerül, kell e mást tenni? Köszönöm!


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a vállalkozó döntött az értékhelyesbítés alkalmazásáról, akkor köteles, minden évben az adott eszköz piaci értékét megállapítani, összevetni a könyv szerinti értékkel, meghatározni a különbözetet és ennek függvényében az értékhelyesbítés változását, mindaddig, amíg az értékhelyesbítés összege el nem éri a nullát. Ebből következik, hogy tetszés szerinti időpontban a piaci értéken történő értékelést nem lehet abbahagyni!

Az értékhelyesbítés megszüntetésére tehát abban az esetben van lehetőség, ha a piaci érték csökken, illetve, ha az eszköz amihez kapcsolódik, kivezetésre kerül.