Előleg kezelése tételes áfa esetén

Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! 2013. január 1-től hatályba lépő tételes áfabevallással kapcsolatban a következő kérdéseket szeretném feltenni! 1. eset: Előző évi az előleg, mely áfa tartalma meghaladja a 2 millió forintot. A végszámla pedig 2013 évi, mely áfa tartalma szintén meghaladja a 2 millió forintot. Kérdés: Végszámlát az előleggel csökkentve kell szerepeltetni a tételes áfa bevallásban, vagy pedig előleggel növelten? 2. eset: 2013 01. hóban befogadott előleg számla tartalma meghaladja a 2 millió forintot. A végszámla 2013.02. hóban 3 millió, tehát fizetendő számla összeg áfa tartalma 1 millió forint. Kérdés: Előleg számlát szerepeltetni kell a 01. havi időszakban. Viszont a végszámlát mivel 1 millió forint a fizetendő része kell e valahol szerepeltetni? 3. eset: Előleg áfa összege 01. hóban 1 millió, végszámla áfa összege 02. hóban 3 millió. Kérdés: Tehát az előleg számlát nem szerepeltetjük a tételes bevallásban, mivel az áfa összege nem éri el a 2 millió forintot. Viszont a végszámla összege 3 millió forint. Itt a 3 millió forintot kell a tételes bevallásba beállítani, vagy pedig az előleggel csökkentett részét, tehát a 2 millió forintot? 4. eset: A vállalkozás két előleg számlát fogad be 01. hóban egy 2 millió forintos áfa tartalmú előleg számlát, melyet szerepeltet a tételes áfa bevallásában, mivel áfa tartalma meghaladja a 2 millió forintot. A második előleg számlát 02. hóban fogadja be 500 ezer forintos áfa tartalommal, melyet nem szerepeltet a tételes áfa bevallásban. Majd pedig 03. hóban megkapja a 6 millió forintos végszámláját, mely előleggel csökkentett része 3500 ezer forint. Kérdés: A végszámát milyen módon kell szerepeltetni a tételes áfában? Mivel az első előleg szerepel a tételes áfában, a második előleg viszont nem. 5. eset: A vállalkozás két előleg számlát fogad be. Az első 01. hóban 1 millió forintos áfa tartalmú, a második 02. hóban szintén 1 millió forint áfa tartalmú. Majd a végszámla 03. hóban 6 millió forint. Kérdés: Mely tételeket kell szerepeltetnem, a tételes áfában? Milyen időszakokban? Előre is köszönöm segítségüket! Üdvözlettel Kovács Mónika

Válasz

1. eset:
Ilyenkor a végszámlának az adatait (az ügylet teljes adóalapját és adóját) kell majd az összesítő jelentésben szerepeltetni,

2. eset:
Abban az esetben, ha az előleg számlában is és a végszámlában is eléri az azokban feltüntetett áfa összege a 2 000 000 Ft-ot,( figyelembe véve az előző kérdésre adott választ ) az Art. 31/B. §-ának megfogalmazásából levezethetően – amennyiben az adott adómegállapítási időszakban az adott számlával érintett ügyletet az adóelszámolásban figyelembe vette az adóalany – az előleg számla is és a végszámla is feltüntetendő az összesítő jelentésekben.

3. eset:
Utalva az első kérdésre adott válaszra: Ilyenkor a végszámlának az adatait (az ügylet teljes adóalapját és adóját) kell majd az összesítő jelentésben szerepeltetni, függetlenül attól, hogy esetleg az előleg fizetésre tekintettel, nem a végszámlában szereplő teljes ellenértékre eső adóösszeget kell elszámolni az adott (az előleget tartalmazó bevallás adómegállapítási időszakánál későbbi) adómegállapítási időszakban.

4. eset:
Amennyiben az előleg átvételéről ( 01. hó ) kibocsátott számlában 2 000 000 Ft elérő összegben szerepelt áthárított áfa, ami után az adott bevallásban az adóalany fizetendő vagy levonható adót elszámolt, akkor azt szerepeltetni kell az összesítő jelentésben.
 Amennyiben az előleg átvételéhez kapcsolódóan az előlegszámlában ilyen nagyságrendű adó nem volt ( 02. hó ) , akkor az előleg számláról még nem kell adatot szerepeltetni akkor sem, ha már ismert, hogy a teljesített ügylet teljes ellenértékét terhelő adó a 2 000 000 Ft-ot eléri majd.
Ilyenkor a végszámlának ( 03. hó )  az adatait (az ügylet teljes adóalapját és adóját) kell majd az összesítő jelentésben szerepeltetni, függetlenül attól, hogy esetleg az előleg fizetésre tekintettel, nem a végszámlában szereplő teljes ellenértékre eső adóösszeget kell elszámolni az adott (az előleget tartalmazó bevallás adómegállapítási időszakánál későbbi) adómegállapítási időszakban.

5. eset:

A fentieket figyelembe véve a végszámlának az adatait (6 millió Ft) kell majd az összesítő jelentésben  ( 03. hó )szerepeltetni,