Elérhető az Áfa bevallás tételes összesítő jelentése

Mint azt korábban megírtuk Jövőre jön az áfaanalitika című írásunkban, félmillió forintot elérő vagy meghaladó adótételeknél jövőre kötelező lesz a részletes áfabevallás, más néven az áfaanalitika.
A NAV a napokban közzétette a 2013. január 1-től életbe lépő tételes Áfa összesítő nyomtatvány tervezetét.
A 1365M nyomtatványrész (és kapcsolódó 1365A lapok) tervezete közös azonosítókkal és a kitöltési útmutató tervezet megtekinthető az adóhivatal weboldalán.
Az Art. – 2011. évi CLVI. törvénnyel 2013. január 1-jei hatálytól megállapított – 31/B. §-a alapján az adózó a bevallásban nyilatkozik a törvényben meghatározott – belföldi, egyenes adózású, megfelelő értékhatárt elérő termékértékesítései, szolgáltatás nyújtásai, illetőleg termékbeszerzései, szolgáltatás igénybevételei – számláinak adatairól. Az ehhez szükséges nyomtatványrész (1365M) és főgarnitúrához kapcsolódódó bizonylatrészek (1365A-01-05. lap, 1365A Főlap) elkészültek, amelyek a ’08-as típusú bevallásból már jól ismert ún. kötegelt bizonylat formájában lettek kialakítva. Abban az esetben ha januárig még változik a  szabályozás, a tervezet módosulhat.