Elengedett kötelezettség elszámolása

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két Kft, amiből az első egy házaspár egyik, a második pedig a házaspár másik tagjának a tulajdonában van. Az első Kft. kölcsönt nyújtott sok éve a második Kft-nek. Jelenleg a házaspár válik, és házassági vagyonjogi szerződést írtak közjegyző előtt, melyben a kölcsönt nyújtó Kft. lemond a követeléséről a másik cég javára. Abban kérném a segítségüket, hogy a kölcsönt kapó Kft-nél ezt az ügyletet hogyan könyveljük??? Köszönettel: 


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Az elengedett kötelezettség számviteli elszámolása lényegesen megváltozott. A korábbi előírás szerint az elengedett kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összegét rendkívüli bevételként kellett elszámolni, függetlenül attól, hogy az milyen eszközhöz kapcsolódott. Az elszámolás egységes volt.

Az új előírás különbséget tesz abban a vonatkozásban, hogy az elengedett kötelezettség milyen jellegű eszközhöz kapcsolódik:

Lényeges, hogy 2016-tól konkrét szabályozás hiányában egyéb bevételként kell kimutatni az elengedett kötelezettség szerződés (megállapodás) szerinti összegét akkor is, ha ahhoz beszerzett eszköz nem kapcsolódik (például  kölcsön elengedése).