Elektronikusan is benyújtható a gépjármű-forgalmazó és a pénzügyi lízinget folytató vállalkozók illetékmentesség iránti kérelme

2013. szeptember 6-tól a NAV honlapjáról a Nyomtatványkitöltő programokból letölthető a GJFORGNYIL megnevezésű nyomtatvány, amelyet kitöltve, postai úton, személyesen vagy elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül juttatható el az állami adóhatóság részére.
Ezzel egyidejűleg az Adó/Illetékek oldalon elhelyezett „Kérelem a gépjármű-forgalmazó és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által nyilvántartásba vett pénzügyi lízinget folytató vállalkozó illetékmentességét megállapító határozat kiadása iránt” című letölthető, javasolt kérelem minta nem elérhető. Javasoljuk, hogy a továbbiakban szíveskedjenek az újonnan kialakított nyomtatványt benyújtani az Itv. 26. § (1) bek. l) pontja szerinti illetékmentesség biztosításához és az Itv. 26. § (10) bek. szerinti nyilatkozat/bejelentés megtételéhez.
Az adatlapon lehetőség nyílik a vállalkozói tevékenységtől függő illetékmentesség iránti határozat kiadása iránti kérelem és a gépjármű-forgalmazók nettó árbevétel alakulásáról szóló nyilatkozat megtételére, valamint - ezzel egyidejűleg - a korábbi nyilatkozatukban foglaltak nem teljesülése esetén, a mentesség alapjául szolgáló adóévre vonatkozó bejelentést is megtehetik.