Elektronikus számlázási adatszolgáltatás a NAV részére

Kérdés

10. számú melléklet a 2007. évi CXXVII. törvényhez 6.pontja szerint: „ Az adóalany külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon számlánként adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kiállított számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít. Szintén külön jogszabályban meghatározott módon kell elektronikus adatszolgáltatást teljesíteni azon módosításokról, amikor a módosítást követően éri el vagy haladja meg a 100 000 forintot a számlában áthárított adó.” Mikorra várható ennek a jogszabálynak a megjelenése? Gondolom, a 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet módosításában lesz a módosítás. Ennek a tervezetét megtaláltam az NGM honlapján, de az 2017 nyári, tehát valószínűleg már régen nem aktuális. Számlázós szoftvereket is fejlesztünk, idő kellene a programozáshoz és a teszteléshez. Köszönettel Kaszakiné Kovács Éva


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A rendszer tesztidőszakát követően annak éles alkalmazása a tervek szerint 2018. július 1-jén indul. A várható  tesztidőszak alatt elkészült fejlesztői XML állományok tesztelését a NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keretrendszerében (KOBAK) lehet majd elvégezni. A KOBAK rendszer a https://kobak.nav.gov.hu publikus webcímen érhető el, azonban annak használatához regisztráció és biztonsági okok miatt a böngészőbe telepített tanúsítvány, valamint fix IP cím lesz szükséges.

KOBAK rendszer használatához és regisztrációjához szükséges információkat a https://onlineszamla.nav.gov.hu címen lehet elérni 2017. július 3-tól. Ezen a weboldalon kerülnek közzétételre az aktuális technikai információk, illetve az online számlához kapcsolódó aktuális sémaállomány.