Elektronikus adatgyűjtésre tér át a KSH

Az eddig papíralapon begyűjtött, kötelező jelleggel közölt statisztikai adatokat jövő év elejétől fokozatosan elektronikus úton gyűjti be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a jövő év elejétől kezdődően fokozatosan áttér az adatok elektronikus úton történő gyűjtésére. A hivatal tájékoztatása szerint január végén a honlapjukon keresztül lehet majd kitölteni egy regisztráció nélküli kérdőívet, a második negyedévben pedig elérhető lesz az adatszolgáltatói program, próbafelhasználókkal és teszt jellegű kérdőívekkel. A rendszerre való teljes átállást a jövő év harmadik negyedévére tervezik - tették hozzá.
A kezdeményezésben fontos szempont volt, hogy gyors legyen, az alkalmazást ne kelljen külön telepíteni az adatközlők számítógépére, illetve az tartalmazzon kényelmi funkciókat és rendelkezzen korszerű megjelenéssel. Elkészült egy kérdőívszerkesztő eljárás is, amelynek segítségével elvégezhetőek a szükségessé váló módosítások.
A KSH szerint időt és pénzt lehet megtakarítani, ha a kötelező jelleggel közölt statisztikai adatok elektronikus úton, nem pedig papíralapon jutnak el hozzájuk. Az éves, negyedéves és havi statisztikai adatok feldolgozásával a KSH tájékoztatást nyújt az ország gazdasági, társadalmi, környezeti állapotáról. Az ehhez szükséges adatközlések némelyikénél a KSH már korábban kezdeményezte az áttérést az elektronikus módra.