Egyszerűsített adózási módok választása

Év végéhez közeledve sok esetben felmerül a vállalkozásokkal kapcsolatosan, hogy nem lehetne e esetleg egy másik adózási módot választva, kisebb közteher megfizetése mellett végeznie a tevékenységüket. Ennek mentén nézzük át, milyen lehetőségei vannak a vállalkozásoknak. Természetesen – mint adózással kapcsolatban minden esetben – meg kell vizsgálni, hogy az adott vállalkozás milyen környezetben, milyen feltételek mellet folytatja vállalkozói tevékenységét.

Első, amit számba veszünk, mint választási lehetőség az általánostól eltérő adózási módra, az egyszerűsített vállalkozói adó, az EVA. Az elmúlt 10-11 során sokszor változott a törvény, az adó mértéke is több esetben módosult, de a bejelentkezéssel kapcsolatos szabályozás szinte állandónak tekinthető. Abban az esetben, ha egy vállalkozás a következő adóévre EVA adóalanyiságot választana, az adóévet megelőző naptári év december 1-je és 20-a között jelentheti azt be (az idén az utolsó nap, amikor a bejelentést meg lehet tenni, december 22, mert 20-a szombati nap). Az Eva tv. hatálya alá újonnan bejelentkező adózóknak a 2015. évre vonatkozóan az egyszerűsített vállalkozói adózás választását egyéni vállalkozók esetében az erre a célra rendszeresített 14T103 számú, társas vállalkozások esetében a 14T203 számú adatbejelentő lapon, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) székhely szerint illetékes megyei (fővárosi) adóigazgatóságán kell bejelenteniük. A bejelentésüket az adózók 2014. december 22-éig írásban visszavonhatják. A bejelentésre, illetve a visszavonásra nyitva álló határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Egyéni vállalkozók az egyszerűsített vállalkozói adóalanyiság választására nyitva álló határidőig (2014. december 22-éig), a 15JNY számú nyomtatványon nyilatkozhatnak arról is, hogy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében a nyugdíjjárulékot, a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat, valamint a munkaerő-piaci járulékot az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapjánál magasabb járulékalap után fizetik meg. Azok a 2014. évben az eva hatálya alá tartozó adózók, akik a 2015. adóévben adókötelezettségeiket nem az eva alanyra vonatkozó rendelkezések szerint kívánják teljesíteni, ezen irányú bejelentésüket 2014. december 1-je és 22-e között szintén a 14T103 számú, illetve a 14T203 számú adatbejelentő lapon tehetik meg. Az eva alanyiság megszűnése esetén (saját döntés alapján vagy a törvény feltételeinek nem teljesítése miatt), a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő adózóknak lehetőségük van a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság, valamint a kisvállalati adó szerinti adóalanyiság választására is.

2013 óta az adózóknak lehetőségük van a Kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) adóalanyává is válni. Az adóalanyiság választása esetére rendszeresített nyomtatványok a 14T101/E és a 14T201T. A 14T101/E nyomtatványon az az egyéni vállalkozó teheti meg bejelentését, aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján. Az adóalanyiság választására jogosult Bt-nek és Kkt-nek és egyéni cégnek a 14T201T nyomtatványon kell bejelentését megtennie.

Már működő adózók esetében az adóalanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. Tehát ez azt jelenti, hogy ha valaki a teljes jövő évre (2015-re) KATA adóalanyiságot szeretne választani, ezt a bejelentést 2014. december 31-ig meg kell tennie. Természetesen a KATA év közben is választható.

A tevékenységét évközben kezdő vállalkozás bejelentését az állami adóhatósághoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti. Ez utóbbi esetben az adóalanyiság a vállalkozás nyilvántartásba vételének napjával jön létre.

A KIVA-alanyiság az adózó erre irányuló választásával jön létre, a 2015-as évre vonatkozó bejelentést 2014. december 31-ig, az állami adóhatóság által erre a célra rendszeresített 14T203KV jelű nyomtatványon. Fontos hangsúlyozni, hogy az adóalanyiság a bejelentést követő naptári hónap első napjával jön létre, ezért szükséges a választást 2014. december 31-éig megtenni, ha a jövő évre már KIVA-s szeretne egy vállalkozás lenni. De egy 2013 évközi módosítás következtében már év közben is bármikor be lehet jelenteni a kisvállalati adó választását. Fontos viszont a már KIVA-s adóalanyok számára, hogy ha a következő adóévre nem ilyen módon szeretnének adózni (kijelentkezni a KIVA alól), ezt az adóévet megelőző év december1-je és 20-a között jelenthetik be (idén ez december 22-e).

Ugyanakkor elmondható, hogy (az EVA kivételével, mely csak teljes adóévre választható) a másik két kisadó év közben is választható ugyan, de abban az esetben, ha a vállalkozás számára kedvezőbb valamelyik itt felsorolt adózási lehetőség választása, azt már teljes adóévre érdemes lehet megtenni. A döntést, hogy ha több adózási mód választására is jogosult lehetek, teljes körű vizsgálat, az összes közteher és egyéb más feltételek összevetése mellett érdemes meghozni.