Egyszemélyes kft. ügyvezető és tag személyes közreműködése

Kérdés

Tisztelt Szakértő,
Induló egyszemélyes kft. járulékterheivel kapcsolatban szeretnék kérdezni, a tag és az ügyvezető ugyanaz. Az ügyvezetés 36 órás munkaviszonyban látná el az ügyvezető minimálbéres díjazásért, valamint tagként személyesen is közreműködne, azaz társas vállalkozóvá válna. Fentiek szerint többes jogviszony jönne létre, kérdésem, hogy mennyire életszerű és elfogadott, hogy a tagként végzett személyes közreműködésért díjazást nem vesz fel az tag, csak az ügyvezetésért, illetve osztalékágon vesz fel jövedelmet?
Az ügyvezetésre tudomásom szerint az alap bérminimum ( nem a garantált) alkalmazható, illetve annak 36 órás jogviszonyra vetített összege, azaz 144 900 Ft. Ez lehet a minimális járulékalap a vázolt többes jogviszony esetében? Köszönettel!!!


Válasz

Heti 36 órát elérő jogviszonyra tekintettel társas vállalkozóként nem terheli őket minimális járulékfizetési kötelezettség.  

Az ügyvezetői teendők ellátása valóban nincs szakképesítéshez kötve, így a minimális járulék alapja a minimálbér (161.000 forint.)

Ha el szeretnék kerülni a többes jogviszonyt, akkor a munkaszerződésbe bele kell foglalni az ügyvezetői feladatokat is.