Egyszemélyes Kft tagja és az ügyvezető jogviszonya

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem témája összetett. Van egy egyszemélyes Kft, aminek a tagja külföldön (Hollandia) dolgozik. Megbízott egy ügyvezetőt, aki az édesapja és rendes nyugdíjas.Az ügyvezető szerepel a társasági alapító okiratban. Kérdésem az lenne, hogy a tagot milyen jogviszony kóddal kell bejelentenem és milyen járulékot vagy elég a 6.810 Ft megfizetése? Az ügyvezetőt milyen jogviszony kóddal kell bejelentenem és mint nyugdíjas milyen járulékokat kell fizetnem egy heti 20 órás munkaviszony mellett? Válaszukat előre is köszönöm. üdvözlettel Gold Judit

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Vállalkozói jogviszony:

Kiegészítő tevékenységet folytató: az az egyéni, illetve társas vállalkozó, aki vállalkozói tevékenységet saját jogú nyugdíjasként folytat, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte. Ez nem képez biztosítási jogviszonyt, ezért nem kell a 14T1041-es nyomtatványon bejelenteni.

Kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozó után a vállalkozás 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, és ha a nyugdíjas vesz fel jövedelmet, akkor a nyugdíjas 10 százalék nyugdíjjárulékot köteles fizetni.

Munkaviszony:

A saját jogú nyugdíjas munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén meg kell fizetni a 27%-os mértékű szociális hozzájárulási adót, továbbá a járulékalapot képező jövedelem után meg kell fizetni a 4% természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 10% nyugdíjjárulékot.

Ha a nyugdíj folyósítása szünetel, és csak ekkor, a saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott köteles 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot is fizetni. Ez a jogviszony biztosítási jogviszonyt képez, amelyet be kell jelenteni 14T1041-es nyomtatványon. Munkaviszonyban álló nyugdíjas 3110 kóddal kell bejelenteni.

üdvözlettel,