Egészségügyi szolgálati jogviszony

Kérdés

Tisztelt Szakértő! A "2020. évi C. törvény az egészségügyi szolgálati jogviszonyról" törvény a korábbi Kjt-ből ismert jubileumi jutalmat "szolgálati elismerés" néven biztosítja az egészségügyben dolgozóknak a továbbiakban. Kérdésem az, milyen jogviszonyokat lehet beszámítani a letöltött idő meghatározásánál?
Pl. nem közalkalmazotti és nem egészségügyi munkaviszonyt be kell-e számítani (pl. élelmiszeripari vállalatnál volt valaki minőségellenőr mielőtt egy kórházban elhelyezkedett).


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Nagyon jó a kérdése. Sajnos a szolgálati elismerésnél figyelembe vehető időtartamokat  jelenleg nem szabályozza sem az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény, sem annak végrehajtási rendelete.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az Ön által feltett kérdésre kiadott egy tájékoztatást, mely szerint a szolgálat elismerésnél a jogosultsági idő számításának alapja az az időtartam, amelyet a fizetési besorolás esetén  egészségügyi szolgálati időként lehet figyelembe venni. Ezeket a jogviszonyokat és időtartamokat a 2020. évi C. törvény 8. § (8)-(9) bekezdései, az 528/2020. (XI. 28.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdése valamint a 69/2021. (II. 19.) Korm. rendelet 16. § (5) bekezdése tartalmazza.