Céges ingatlanvásárlás ÁFA vonzata

Kérdés

Tisztelt szakértő!
Egy cég ingatlant vásárolt magánszemélytől melyet felújítanak és értékesíteni fognak. A vétel áfa mentesen történt. A kérdés, hogy a felújítás költségeinek az áfája levonható e, illetve értékesítéskor milyen áfa kötelezettség keletkezik? A cég áfa alany, de bevétele másból nem keletkezik. Az ingatlan értékesítést értékesítés árbevételeként kell e könyvelni, amely a Társasági adót érint? Ha bérbeadás mellett döntenének, akkor erre a tevékenységre választható e, az áfa mentesség?
Köszönöm előre is segítségüket.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A magánszemélytől vásárolt ingatlan természetesen áfa mentes, de a továbbiakban a felújítás áfa levonhatósága attól függ, mihez fogják használni a későbbiekben.

Amennyiben a bérbeadási tevékenységre az áfa fizetési kötelezettséget választja a társaság akkor a felújítás során beszerzett termék, igénybevett szolgáltatás áthárított áfája levonásba helyzhető.

Viszont, ha úgy döntenek, hogy adómentesen adják el ( fő szabály ), és volt a felújítással kapcsolatosan levont  áfa, akkor a figyelési időszakra kell tekintettel lenni, ami 240 hónap.  Ez azt jelenti, hogy arányosan visszafizetési kötelezetség keletkezik  az eladás és a 240 hónapból hátramaradt hónapok arányában.

Az értékesítés bevétel, amely érinti a társasági adót.