Céges ajándékutalvány számvitele

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Egy cég, mely facsemeték értékesítésével foglalkozik saját ajándékutalványt (nem forgathatót) bocsátana ki, amivel az üzletükben lehetne növényeket vásárolni. Mi ennek a menete, engedélyezés, nyilvántartás, valamint könyvelés vonatkozásában. Szíves válaszát megköszönve,

 

Válasz: 

Tisztelt Kérdező, 

A vásárlási utalványok elkészítésével kapcsolatos költségeket a felmerülés időszakában kell a költségek között elszámolni, és értékesítésükig a 0. számlaosztályban kell kimutatni, névleges értékükön. 

Az utalványokat szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni, és olyan nyilvántartást kell vezetni, amelyből egyértelműen megállapítható, hogy kinek mikor történt utalványátadás.

Az áfatörvény 259. §. 15. pontja szerint az utalványok pénzhelyettesítő eszköznek minősülnek. A pénzhelyettesítő eszközök értéke nem ellenérték (9. § (2) bekezdése b) pont), így azt nem terheli áfa. Az áfát az utalványok beváltásakor kell megfizetni.

Mivel a vásárlási utalvány vételét áfafizetési kötelezettség nem terheli, az utalványért kapott ellenértéket nem kell számlázni, de hitelt érdemlő módon dokumentálni kell. A vásárlási utalványok számviteli elszámolása, mivel konkrét termékkel kapcsolatos,  a kapott, az adott előlegek elszámolásával azonosan történik. Az értékesített utalványokért kapott összeget, mint a vevőktől kapott előleget kell kimutatni. 

Az utalvány beváltásakor a fogyasztói árat árbevételként kell elszámolni az előlegszámlán lévő összeg csökkentésével, majd az árbevételt csökkenteni kell a fogyasztói ár fizetendő áfatartalmával.