Cégek tízezreit törölhetik a beszámoló hiánya miatt

Az adóhivatal eddig 35 ezer olyan vállalkozás törlését kezdeményezte, amelyek nem készítették el beszámolójukat. A cégek egy része számlagyár lehet.

Harmincötezer olyan vállalkozás törlését kezdeményezte az adóhivatal, amelyek - bár kötelező volna - nem adtak számot gazdálkodásukról, és nem készítették el a beszámolójukat - írja a Magyar Nemzet.
A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) adataiból kiderül, hogy az adóhatóság százezres nagyságrendben küldött felszólítóleveleket, 64 ezer vállalkozás adószámát függesztette fel a mérleg hiánya miatt, 35 ezer vállalkozásnál pedig a NAV kezdeményezte, hogy a cégbíróság törölje a mulasztás pótlására nem hajlandó cégeket.
A szabályok idén változtak meg: a mérleget nem készítő vállalkozásokra mostantól akár másfél milliós bírságot is kiszabhat a hatóság.
Az idei évtől már két felszólítást postáz az érintett vállalkozásoknak az adóhivatal, és mindkét levélben megemlítik a bírságot: az első levélben félmilliós szankciót, a másodikban egymilliós büntetést ígérnek. Ha a vállalkozás a második levélre sem reagál, a NAV azonnal törli az adószámát.
A tapasztalatok szerint a mérlegekkel sokszor az alvó, nem működő vállalkozások maradnak el, közöttük vannak a fiktív bizonylatok előállítására létrehozott számlagyárak is, amelyek nem jelennek meg a legális világban és nem készítenek mérleget.