cégautóadó

Kérdés

T. Szakértő ! Házi gyermekorvos egyszemélyes kft formájában végzi tevékenységét, Saját gk-val nem rendelkezik a Kft, férj nevén lévő gk kölcsön adja a Kft-nek használatra , forgalmiban a Kft az üzemeltető ( hitel van rajta át irni nem engedik )magánszemélként férjnek kell-e cégautó adót fizetni? Ugy tudom ha Kft tulajdona a gk akkor nem , ebben az esetben ,hogy Üzembentartó cégautó adó hogyan alakul. Köszönettel

Válasz

A magánszemély tulajdonában álló, akár belföldi, akár külföldi nyilvántartásban szereplő gépkocsi után akkor áll fenn az adókötelezettség, ha utána az Szja tv.3 szerint tételes költségelszámolási módszerrel költséget, értékcsökkenési leírást (a továbbiakban együtt:költséget) számoltak el.
A cégautóadót valóban a gépjármű tulajdonosa fizeti, de 2013. július 1-jétől változás történt, miszerint a cégautóadó szempontjából a tulajdonjoggal esik egy tekintet alá a tartós bérleti jogviszony.
Tartós bérletbe adott személygépkocsinak minősül az a személygépkocsi, amelyet egy éven túli időszakra vagy határozatlan időre adtak bérbe, feltéve, hogy a bérbe vevő üzembentartói jogát a hatósági nyilvántartásba bejegyezték.
Az előzőek viszont  csak azokra a tartós bérletbe adott személygépkocsikra terjed ki, amelyek esetében a megkötött bérleti szerződés 2013. június 30-a után lépett hatályba.