Cafetéria szabályozása

Kérdés

Kedves Szakértő! Érdeklődöm, hogy: 1. a cafetéria juttatás értékét (szabályzatban leírva is) lehet-e munkaidőhöz kötni? Tehát: részmunkaidős dolgozó arányosan kevesebbet kapna a 8 órásoknál. 2. Lehet-e az értékét munkakör szerint differenciálni? 3. Ha mindkét válasz igen, akkor: a differenciálást csak egységesen lehet megtenni vagy egyedileg, vezetői döntés alapján? (és ez is szabályzatba írható?) Köszönöm szépen.


Válasz

Tisztelt Kérdező!

A vállalkozók munkáltatói döntésük szerint élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy a munkabéren felül további juttatásokat adjanak munkavállalóknak, és mérlegelési jogkörben, szabadon határozhatják meg azt is, hogy ezt milyen feltételekkel és módon teszik.

Munkáltató döntése, hogy esetleg egyes munkaköröket kizár a cafeteria-jogosultak köréből, vagy munkakörök szerint differenciál.  A részmunkaidős munkavállalók részére lehet arányosan csökkentett, de lehet teljes összegű is a cafeteria.

A szabályzat célja azonban, hogy a vállalkozás egy olyan béren kívüli juttatási rendszer biztosítson, amely a munkavállalók számára – a rendszer keretei között – egyénre szabott választási lehetőséget biztodítson. A béren kívüli juttatás összege mindenki számára azonos elvek alapján, egységesen kell, hogy meghatározásra kerüljön.