Biztosítás

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a vállalkozás által kötött biztosításokkal kapcsolatban van-e bevallási kötelezettségem a 1308-as bevalláson? Az egyik biztosítás, amit a cég még 2011-ben kötött határozatlan idejű, havonta fizeti a cég, a főbiztosított a Kft ügyvezetője, kedvezményezett a Kft., a főbiztosított halála esetén a számla haláleseti kedvezményezettje a Kft. Ezt a biztosítást a könyvelésben biztosítóval szembeni egyéb követelésként tartjuk nyilván. A másik biztosítás kockázati életbiztosítás amit a cég fizet, a biztosított az ügyvezető, lejárata 2035-ben lesz. Haláleseti kedvezményezett az ügyvezető felesége. a havonta fizetett összeg a minimálbér 30%-a alatt van. Ezt a biztosítást személyi jellegű egyéb kifizetések között tartjuk nyilván.

Válasz

A 2011.  évben kötött szerződés a kérdésből úgy tűnik egy teljes életre szóló visszavásárlási értékkel rendelkező biztosítás, amelynek nincs lejárat,a mert a biztosítási esemény a biztosított halála.
Ebben az esetben az adómentesen fizetett rendszeres díjról a társaságnak adatot kell szolgáltatnia a havi adó és járulékbevallásban.
A másik biztosítást nem minősíthetjük kockázati biztosításnak, mivel  határozott idejű, 2035-ben lejáró szerződésről van szó. Ebben az esetben  a rendszeresen fizetett díj  nem lehet adómentes, hanem a társaságnak keletkezik adófizetési kötelezettsége a díjfizetés időpontjában.