Bírság vár a munkabérek elvárt emelése után járó kedvezménnyel visszaélőkre

Az Országgyűlés kedden több ponton módosította a jövő évi adótörvényekre vonatkozó szabályokat.

Új mulasztási bírságot vezetnek be a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezménnyel visszaélőknek.
A büntetés mértéke a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmény összegének 15 százaléka, de legalább 100 ezer forint.    (mint arról korábban beszámoltunk  A szociális hozzájárulási adó c. írásunkban, a 2012-től hatályos szociális hozzájárulási adó egyik kedvezménye a "munkabérek nettó értékének megőrzése".) 
A jogszabályváltozásokkal egy úgynevezett rugalmassági klauzulát is bevezetnek a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény igénybevételéhez. A módosítás lehetővé teszi, hogy pusztán adminisztrációs tévedés miatt ne lehessen egy munkáltató valamennyi munkavállalójától megvonni az adókedvezményt.
További változás, hogy az adóhatóságnak a gépjárműszerzés után fizetendő illeték kiszabásánál joga lesz az autók gyártási évét is megismernie.    
A módosításoknak köszönhetően a civil szervezeteknek a jövőben lehetőségük lesz az elektronikus úton történő ügyintézésre, és  igénybe vehetik a cégeljárásban ismert egyszerűsítést, amivel 15 napon belül megtörténhet bejegyzésük, illetve annak módosítása.