Beruházás vagy sem?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ipari ingatlanon elektromos hálózat, víz,gáz, csatorna kiépítése történik, hogy rá lehessen kötni a rendszerre. Ezt egy kivitelező cég végzi, akitől megrendeltük a kivitelezést. A megrendelésről szerződés készült. Ők a szerződés alapján teljesítenek és benyújtják a számlát, ami kifizetésre is kerül. Ebben az esetben minek minősül a dolog. Beruházás, amit aktiválni kell vagy, mint igénybe vett szolgáltatás egyösszegű elszámolására is lehetőség van? 2. A másik esetben egy bérelt ingatlanban a helyiségen belül egy pénztár fülke kerül kialakításra, a helyiségből leválasztással. Erről a kialakításról szól a számla. Ebben az esetben minek minősül a dolog? Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

1.    A karbantartás értelmező rendelkezése szerint:
karbantartás a használatban lévő tárgyi eszköz folyamatos, zavartalan, biztonságos üzemeltetését szolgáló javítási, karbantartási tevékenység, ideértve a visszatérő nagyjavítást, és mindazon javítási, karbantartási tevékenységet, amelyet a rendeltetésszerű használat érdekében el kell végezni, amely a folyamatos elhasználódás rendszeres helyreállítását eredményezi. ( Szt.3.§ (4) bek. 9. pont.)
A kérdésben vázolt esetben nem az elektromos hálózat, víz, gáz cseréjéről van szó, hanem a rendszer kiépítéséről, tehát, nem nevezhető karbantartásnak
Az Szt. szerint felújítás a korszerűsítés is, ha az a korszerű technika alkalmazásával a tárgyi eszköz egyes részeinek az eredetitől eltérő megoldásával vagy kicserélésével a tárgyi eszköz üzembiztonságát, teljesítőképességét, használhatóságát vagy gazdaságosságát növeli.).
( Szt.3.§ (4) bek. 8. pont.)

Ebben az esetben a kivitelező által benyújtott számlákat  beruházásként kell elszámolni. 


2.    A bérelt ingatlanon kialakított pénztárhelység  a fentiek értelmében  szintén nem nevezhető karbantartásnak, a felmerülő költségeket aktiválni kell.