Beruházás

Kérdés

Segítséget kérek! A Kft magánszemélytől bérel egy telket. Ezen a telken szerelőcsarnokot akar építtetni. A földmunkákat elvégezték az idén. Ennek a költségeit beruházásra könyveltem. Év végén ha még nincs kész a csarnok marad beruházáson az eddíg felhasznált összeg? Aktiválni ugyanúgy kell mintha saját tulajdon lenne a bérelt telektől függetlenül ingatlanok között amikor átadásra kerül az épület, addig pedig befejezetlen beruházáson marad amig elkészül? Köszönöm

Válasz

Mivel az építési munkálatok még nem fejeződtek be, és azok elvégzése nélkül a szerlőcsarnok  rendeltetésszerűen nem vehető használatba, akkor minden, felsorolt munkákkal kapcsolatos költséget beruházásként kell elszámolni, annak összegével az üzemcsarnok  bekerülési értékét kell növelni. Amennyiben elkészült aktiválni kell, hiszen az épület a Kft tulajdona.
Fontos azonban annak tisztázása, hogy a  bérleti szerződés lejárta után mi lesz az ingatlan sorsa.  A kérdést a legcélszerűbb szerződésben rendezni mivel a bérbevevő tárgyi eszközei között kimutatott, a bérelt ingatlanon végzett beruházás nettó értéke kivezetésének elszámolása fontos számviteli kérdés, amely adózási kérdéseket is feszeget.