Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályainak változása

2011. augusztus 1-jétől módosulnak az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény  egyes szabályai.
A módosítástól azt remélik, hogy az alkalmi foglalkoztatás szabályait könnyebben tudják a munkáltatók alkalmazni azáltal, hogy a foglalkoztatható alkalmi munkások száma, mint viszonyítási alap egyszerűsödik, nem kell azt minden hónapban újra megállapítani.
Meghatározásra került a mezőgazdasági idénymunka valamint az idénymunka fogalma, és eltörölték a saját gazdaság területén történő munkavégzés feltételét.
A munkaszerződés írásba foglalása esetében kiegészült a korábbi szabály. A felek megnevezésének, valamint a munkaszerződés tartalmi elemeiről történő megállapodásának írásba foglalását teszi csak kötelezővé a munkavégzés megkezdéséig. A személyes adatok rovatai a nap végéig is kitölthetők.
Az új szabályozás szerint a szabadság kiadására vonatkozó rendelkezések alkalmazása nem tiltott, ha például a munkaviszony 120 napra jön létre, ezen időszak alatt indokolt lehet a szabadság kiadása. Emellett a rövid időtartamú munka esetén az írásba foglalt munkaszerződéssel kiváltható teszi a jogalkotó a munkaidő-nyilvántartás és bérelszámolás kiadásának kötelezettségét.
Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos részletes szabályok az alábbi linken megtekinthetőek:
Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai