Augusztus 1-től életbe lévő változások

Írásunkban emlékeztetőül összefoglaljuk a legfontosabb, augusztus 1-től életbe lépő adó-, pénzügyi- és munkajogi változásokat.
Ehót kell fizetni a kamat után
Augusztus 1-től a megtakarítások kamatát és árfolyamnyereségét a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (EHO) is terheli majd.
Az augusztusi változásban leginkább azok érintettek, akik megtakarításaikat befektetési alapban, bankbetétben vagy például vállalati kötvényben tartják (ide tartoznak a mostanában népszerű devizás vállalati kötvények is.
Kapcsolódó írásunk: Kamatjövedelmek utáni EHO - mi a megoldás?

Emelkedik a tranzakciós illeték
Az eddigi 6 ezer forintos felső korlát eltörlésével 3 ezrelékről 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke, mind a fizetési számláról történő készpénzkifizetés, mind a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz útján történő készpénzkifizetés esetén. A fizetési műveleteknél, átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6 ezer forintos korlát megtartásával.
Kapcsolódó írásunk: Augusztustól növekszik a tranzakciós illeték

Nő a távközlési adó
Augusztus elsején a nem magánszemélyek esetében az eddigi 2 forintról 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke.
Az ilyen előfizetők esetében az adóbefizetés felső határa havonta 2500 forintról 5000 forintra emelkedik.
Felügyeleti díj az éjszaka nyitva tartó kocsmáknak és szeszesitalt árusító boltoknak
2013. augusztus 1-jétől a települési önkormányzatok képviselő-testületei rendeletben felügyeleti díj fizetésére kötelezhetik a világörökségi területen működő, éjszaka nyitva tartó, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzleteket.
A nemrég elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát.
A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja.
Így módosul az Mt.
Augusztus 1-től távollét - például szabadság - esetén nem változik a munkabér az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ezzel egy év eleje óta hatályos szabályt módosítottak.
A jogszabály pontosítja a szabadság kiadására vonatkozó szabályt: eltérő megállapodás hiányában úgy kell kiadni a szabadságot, hogy a munkavállaló évente egyszer legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.
Augusztus 1-től érvényes az a rendelkezés is, miszerint a gyermek születése esetén az apa a teljes pótszabadság tartamára mentesül a rendelkezésre állási és a munkavégzési kötelezettség alól.
Kapcsolódó írásaink: A Munka Törvénykönyvét érintő módosítások
Módosult a távolléti díj számítása