Áttérés cégeladás estén KIVA-ra

Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem jelenleg nem lehet KIVA-s, mivel kapcsolt vállalkozás tagja, egyébként megfelelne a feltételeknek (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg). Elképzelhető, hogy eladják ezt a céget egy idegen cégnek vagy magánszemélynek és akkor már nem lesz kapcsolt vállalkozás. Kérdésem, hogy mikortól lehet a régi cég az új tulajdonossal KIVA-s cég, mikortól kérheti, feltételezve, hogy a létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg feltételeknek megfelel)? A tulajdonváltás után azonnal vagy meg kell várni az egy évet? Az idézett feltételt, hogy kell értelmezni? "Az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel /a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt/, továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot?". Ha már nem kapcsolt vállalkozás pl. 2018.decemberében, de 2017-ben még az volt, akkor 2018.decemberében lehet-e kérelmezni a KIVA-t? Előre is megköszönve a válaszukat. Tisztelettel


Válasz

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a KIVA hatálya alá bejelentkezni kívánó társaság a bejelentéskor rendelkezik kapcsolt vállalkozással, akkor vonatkozi rá az a szabály, hogy az átlagos állományi létszám-, illetve a bevételi értékhatár számítása során a kapcsolt vállalkozások adatait együttesen kell figyelembe venni, a kapcsolt vállalkozás utolsó lezárt üzleti évi beszámolója alapján.

Amennyiben megszüntetjük a kapcsoltságot két társaság között például 2018-ban októberben, és decemberben szeretném választani a KIVA-t, akkor a 2019. január 1-jétől tartozom majd a törvény hatálya alá. Ebben az esetben az utolsó üzleti évvel lezárt beszámoló adatainál már nem áll fent a kapcsolt visztony. De ugyanez a helyzet akkor is, ha év közben lépek át.