Átalányadó

Kérdés

Két kérdésem lenne az átalányadóval kapcsolatban. 2011. évben EVA tv. hatálya alá tartozó vállalkozóm lehet-e átalányadozó, ha 2012. évben várható bevétele nettón nem haladja meg a 15 millió forintot. Az EVA tv. hatálya alatt bevétele 22 millió forint volt. A kérdés az, hogy az EVA tv. alatt szerzett bevételt figyelembe kell-e venni a Szja tv. 50. § a) pontja szerint, vagy ebben az esetben a bevétel nulla, mert azt nem a SZJA tv. keretei között szerezte. A kérdéses egyéni vállalkozónak van egy Zrt-je is, ahol Ő az elnök. Az elnök megbízás keretében látja el a tisztjét, mivel sem munkaviszonyban, sem személyes közreműködői viszonyban nem állhat. Ez a tény nem kizáró oka az átalányadónak az 50.§.b) pont szerint. Ha a Zrt.-ben fizetve van utána TB járulék 120.000.- Ft/hó után heti 40 órában, mentesül az egyéni vállalkozásában a TB járulék fizetése alól? Ha ez a vállalkozás Kft. lenne a személyes közreműködés heti 36 órával mentesítené a TB járulék fizetés alól egyéni vállalkozásában és nem zárná ki az átalányadóból az 50.§ b) pont szerint? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Az átalányadózásra vonatkozó szabályokat a személyi jövedelemadó törvény 50–56. §-ai tartalmazzák, melyek szerint adóévenként, az adóév egészére átalányadózást választhat az az egyéni vállalkozó, akinek az átalányadózás megkezdését közvetlenül megelőző adóévben a vállalkozói bevétele a 15 millió forintot nem haladta meg és nem áll munkaviszonyban, valamint az egyéni vállalkozói bevétele az adóévben sem haladja meg a 15 millió forintot.

A rendelkezés bevételt ír, nem Szja. tv. keretein belül szerzett bevételt,  tehát az EVA időszakában t szerzett bevételt is figyelembe kell venni. 

Az általányadó adóalapjának megállapítása során a ténylegesen elért vállalkozói bevételt kell alapul venni (személyi jövedelemadó törvény 4. valamint 10. számú mellékletében foglaltak szerint).

A kérdés második felének eldöntéséhez tudni kellene, hogy  milyen jogcímen történt a bejelentés az adóhivatal felé.