Április elejétől jutnak hozzá a jövedelempótlékhoz a kismamák

Április elejétől januárig visszamenőleg folyósítják a jogosultaknak a gyed- és tgyás-kompenzációt, amelyet az adójóváírás kivezetése miatt fizet a kormány, közölte honlapján az OEP.

Április elején a márciusi ellátással együtt - januárig visszamenőleg - egy összegben kapják meg a jövedelempótlékot azok a terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), illetve gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő kismamák, akik helyesen kitöltve juttatták vissza nyilatkozatukat a folyósító szervhez - közölte honlapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az OEP pénzbeli és ellenőrzési főosztályának vezetője, Bogdán Zsuzsanna az OEP honlapjára feltöltött hanganyagban kiemelte: az egészségbiztosító többször felhívta a figyelmet a nyilatkozatok mielőbbi és helyes kitöltésére. Ennek ellenére hiányosan, hibásan és sokszor a családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozattal ellentétesen kitöltve kerültek vissza a nyilatkozatok a folyósító szervhez. Az ilyen nyilatkozatokat tisztázni kell, amely sok időt vesz igénybe.
A jogszabály szerint a jövedelempótlékot csak az ellátással egyidejűleg lehet kiutalni. Akinek az ellátásra való jogosultsága időközben lejárt, de a jövedelempótlékra jogosultságot szerzett, április elején számára is kifizetik az őt megillető összeget.
Ezt követően a jövedelempótlékot minden hónapban az ellátással együtt kapják meg a kismamák, amíg a tgyásra, illetve a gyedre való jogosultságuk fennáll 2012-ben.
A nyomtatványokat le lehet tölteni az OEP honlapjáról. Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt.
Aki azonban a határidő után nyújtja be igényét a folyósítóhoz, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem.

Kapcsolódó írásunk:Jövedelempótlék a kismamáknak