ápolási díj

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyedülállóként kapom a családi pótlékot iker fiaim után, akik 19 évesek. Az Édesapám tartósan beteg lett, teljesen mozgásképtelen, ezért ápolási díjra szerettem volna elmenni vele. Az Önkormányzatnál azt a felvilágosítást kaptam, hogy nem vagyok rá jogosult, mivel a családi pótlék is jövedelemnek számít. Van arra lehetőség, hogy a családi pótlékot a gyermekeim saját jogon kapják, vagy esetleg a nagymama megigényelje utánuk, és így igénybe tudjam venni az ápolási díjat? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

2010. augusztus 30-tól a családi pótlék két ellátást foglal magába, a nevelési ellátást, és az iskoláztatási támogatást. A nevelési ellátást a még nem tanköteles, az iskoláztatási támogatást a tanköteles, s már nem tanköteles, de közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekek után folyósítják. A nevelési ellátás és az iskoláztatási támogatás megállapításának feltételei és az ellátás összege azonos a korábban folyósított családi pótlék összegével.
Nevelési ellátásra jogosult
-    a vér szerinti, az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs, az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a továbbiakban együtt: szülő), a nevelőszülő, a hivatásos nevelőszülő, a gyám, továbbá az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték, a saját háztartásában nevelt,
-    a vagyonkezelői joggal felruházott gyám, illetőleg a vagyonkezelő eseti gondnok a gyermekotthonban nevelt, és
-    a Magyarország területén működő szociális intézmény vezetője - amennyiben más személy jogosultsága nem állapítható meg - az intézményben elhelyezett, még nem tanköteles gyermekre tekintettel, a gyermek tankötelessé válása évének október 31-éig.
Saját jogán jogosult nevelési ellátásra a tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnésének.
Az orvos által tartóan betegnek nyilvánított betegnél az ápolási díj igénybevételét az önkormányzat helyi szociális ellátásáról szóló rendelete foglalja magába. Ezt a rendeletet sajnos nem ismerem, ennek hiányában nem tudok önnek részletes választ adni. A legtöbb önkormányzat figyelembe veszi a családi pótlékot jövedelemként.