Amikor a munkáltató készíti el az szja bevallást

A magánszemélyeknek 2015. február 2-ig kellett nyilatkozniuk 2014. évi személyi jövedelemadójukra vonatkozóan munkáltatójuknak, hogy saját maguk készítik el adóbevallásukat (14NY30 jelű nyilatkozat), vagy munkáltatói adómegállapítást kérnek (14NY29 jelű nyilatkozat). A munkáltatói adómegállapításra vonatkozó nyilatkozat jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű.

Amennyiben a munkáltató vállalja, elkészítheti alkalmazottai 2014. adóévre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallását. Ebben az esetben fontos határidőket kell figyelembe venni.

Határidők

Ha a bevallást a munkáltató készíti, a dolgozónak március 20-ig át kell adnia a bevallás elkészítéséhes szükséges igazolásokat.

A munkahelynek az adót április 30-ig kell megállapítani és kiadnia erről igazolást.

A munkáltatónak az adó-megállapítást május 20-ig elektronikus úton kell továbbítani az adóhivatalhoz.

Igazolások

Ha az adózó tavaly adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásban, önkéntes tartalékos katonai szolgálatot teljesítők illetményében, esetleg munkanélküli ellátásban részesült, az erről szóló igazolást is át kell adnia munkáltatójának.

A munkáltatók, kifizetőhelyek január hónapban igazolást adnak a tavalyi jövedelmekről és a levont adóelőlegről. Nem érintik a munkáltatói adóbevallást az adómentes bevételek, illetve azok, amelyeket a magánszemélynek nem kell bevallania (ilyen például, ha a mezőgazdasági kistermelő éves bevétele nem éri el a 600 ezer forintot).

Ha valaki nem a teljes évben dolgozott jelenlegi munkáltatójánál, akkor az előző munkahelyről származó igazolást is át kell adnia a bevallás elkészítéséhez. Abban az esetben, ha az adózó február 2-ig munkahelyet változtat, a nyilatkozatot új munkáltatójánál teheti meg.

Nem állapíthatja meg a munkáltató annak az adóját, aki nem rendelkezik adóazonosító jellel.