Állásfoglalás a céges autó javításáról

Állást foglalt az adóhatóság egy, a céges autókat fenntartókat igen csak érdeklő kérdésben: visszajár-e az áfa a céges autók javítása után magánhasználat esetében is?
Az áfát érintő jogszabály-módosításoknak köszönhetően idén lehetővé vált a céges autók esetében a javítási számlák áfa tartalmának 50%-os levonása.
Az Autós Nagykoalíció év elején  az adóhatóságtól állásfoglalást kért a forgalmi adó levonásának elfogadásáról, és arról, hogy a javítási számlák esetében vizsgálják-e a céges és magánhasználat arányát?
A bizonytalanságot az okozta, hogy a nyílt végű pénzügyi, vagy operatív lízing keretében finanszírozott, használt céges autók esetében csak a hivatali használat arányában vonható le a forgalmi adó, míg a javítások esetében fix 50%-os mértéket nevesít a jogszabály.

Az adóhatóság állásfoglalása szerint a céges autók javíttatási költségeinek 50 százaléka visszaigényelhető a magánhasználattól függetlenül. Vagyis ebben az esetben nem kell vizsgálni a gépjármű magánhasználatát.
Az állásfoglalás szerint az áfalevonási szabály a javításkor beépített alkatrészekre is vonatkozik, mert azok értéke beépül a javítási szolgáltatás adóalapjába, így nem minősül termékértékesítésnek.
(Az állásfoglalás ténye a Magyar Nemzet 2013. május 8-i számában jelent meg.)