Áfa változások 2013.

A parlament által elfogadott 2013-as adó-salátatörvény érinti az áfa szabályokat is. Többek között bevezetik a fordított adózást a sertéságazatban, változik a gépjármű javítási költség elszámolhatósága, és az elektromos számlázás szabálya is. A törvény előírja továbbá, hogy a pénztárgépeket össze kell kötni az adóhivatallal.

Elektronikus számlázás
Az elektronikus számla formátumát a jövő évtől az adózó határozza meg – a tartalmát továbbra is a törvény írja elő. Így a számla lehet akár egy e-mail, pdf formátumú melléklete is. A hitelességet, és a megőrzést azonban minden formátumban biztosítani kell.
Elektronikus számlának minősül az a számla, amely tartalmazza az áfa-szabályozásban kötelezően előírt adatokat, és amelyet elektronikus formában bocsátottak ki és fogadtak be. Az elektronikus számlázás alkalmazhatóságának továbbra is feltétele a számlát befogadó beleegyezése, hiszen a számla befogadásának a számlát befogadó részéről technikai feltételei vannak.
A papíralapú és az elektronikus számlák közötti különbségek megszüntetése érdekében, azonos feltételeknek kell megfelelni. Ezért a számla kibocsátásának időpontjától a számla megőrzési idejének végéig biztosítani kell:
•    a számla eredetének hitelességét (az eladó és a számlában ekként feltüntetett személy azonos),
•    adattartalmának sértetlenségét (a számla tartalmát nem változtatták meg) és
•    olvashatóságát (a számla az ember számára olvasható).
Nincs kötelezően előírt módszer, az adóalanyok határozzák meg, hogy milyen módon biztosítják a fenti követelményeknek való megfelelést.
Fordított adózás
2013. április 1-én fordított adózást vezetnek be az élősertés és hasított félsertés kereskedelemre, továbbá takarmányként is szolgáló egyes termékek kereskedelmére.
Pénztárgépek összekötése az adóhivatallal
2013. április 1-től adatszolgáltatási kötelezettségük lesz azoknak az adóalanyoknak, akik gépi úton (pénztárgépen) adják ki a nyugtákat. Az adatszolgáltatás a gépi nyugtákra valamint a pénztárgépek adataira vonatkozik. A szabályokat, valamint a pénztárgépek és az adóhatóság elektronikus összekötését szabályozó rendelet még nem jelent meg.
A rendszer bevezetését nehezíti, hogy közel négyszázezer magyarországi pénztárgép java részét kell olyan hardverrel ellátni, amely lehetővé teszi majd a NAV számítógépeivel való kommunikációt, de az adóhatóságnál is ki kell építeni azt a rendszert, amely feldolgozza a napi több tízmillió tranzakció jelentette hatalmas adatmennyiséget.
A gépjármű karbantartás áfája
Jövőre az áfa-körbe tartozó cégek visszaigényelhetik a személygépjárművek javítására és karbantartására fizetett költség áfa-tartalmának 50 százalékát.
A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény pedig úgy módosult, hogy a biztosító csak a javító által kiállított számla alapján fizetheti ki a kártalanítási összeget.
Tételes adó
Január elsejétől 2 millió forint feletti áfa-összegű számlázás esetén az adott partnerekre vonatkozóan az áfa-bevallás mellékleteként kötelező lesz adatok szolgáltatni az adó alapjáról, összegéről, a számla összegéről, illetve a teljesítés időpontjáról a számla kiállítójának és befogadójának egyaránt. Továbbá választható lesz a pénzforgalmi szemléletű áfabefizetés, ami azt jelenti, hogy csak akkor kell az áfát megfizetni, ha az ellenérték beérkezett.