Áfa Németországban?

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett társaság (Kft.) Németországban végez szolgáltatásnyújtást, konkrétan nyílászáró beépítést. A cég a nyílászárókat Magyarországon vásárolja meg és szállítja ki Németországba, majd beépíti azokat egy magánszemély családi házába. A német magánszemély a munka elvégzésére szerződést kötött a céggel, a számlázás Euróban fog történik. A magánszemély nem adóalany, nem rendelkezik adószámmal. A cég nem végez rendszeresen a közösség területén munkát, a fenti eset egyedi, Magyarországon végzi ezt a tevékenységet rendszeresen. Kérdésem, hogy ebben az esetben a Magyarországi ÁFA jogszabályoknak megfelelően járjon e el a cég, (ÁFA tv. 37§ (2)) illetve milyen jogszabályoknak kell megfelelnie ebben az esetben, az ÁFA-t hogyan kezelje? Köszönöm megtisztelő válaszukat.


Válasz

Tisztelt Kérdező, 

Az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásokat az Áfa törvény külön kezeli nem vonatkozik rá a 37.§ (2  alapján meghatározott teljesítési hely. Ebben az esetben az ingatlan fekvése a teljesítés helye ( Áfa tv. 39.§ ), tehát Németország.

Az áfa törvény területi elvéből következik, hogy mivel  a megrendelő nem adóalany így a vállalkozásnak regisztrálnia kell magát Németországban,és a német szabályok szerint kell az áfát megfizetni, és bevallani.