Áfa levonás

Kérdés

Társaság adómentes tevékenységet végez, így tárgyi eszköz beszerzés esetén nincs adólevonási joga. Új adóköteles tevékenységet indít (kereskedelem, büfé). Az új tevékenységhez szükséges, beszerzett tárgyi eszköz (gép, sütő stb) áfáját azonnal levonhatja, vagy csak a 60 hónapos időszak alatt időarányosan. A másik kérdés, hogy az ehhez a tevékenységhez kapcsolódó egyéb anyagok (irodaszer, csomagolóanyag) áfáját azonnal, beszerzéskor levonhatja?

Válasz

A tárgyi eszközökre vonatkozó speciális szabályok az áfa-törvény 135.-136.§-aiban találhatóak meg.
Tárgyi eszközök esetén a fenti jogszabályhelyek alkalmazása miatt az eszköz használatba vételét követő 60, illetve 240 hónapig lényegében az eszköz utóéletének követését, a hozzá kapcsolódó levonható, vagy le nem vonható áfa sorsát kell figyelemmel kísérni.
Amennyiben a tárgyi eszközt adóköteles, és adómentes tevékenységhez egyaránt használják, akkor kell figyelni a levont Áfa változását, mert ha az adóköteles illetve adómentes tevékenység arányszáma a használatba vétel időpontjához viszonyítva 10 ezer forinttal eltér, akkor korrigálni kell az eredetileg arányosan levont általános forgalmi adót.

Amennyiben azonban a tárgyi eszközt kizárólag adóköteles gazdasági tevékenységhez használjuk,  és ezt analitikus nyilvántartással, tételes elkülönítéssel alá tudjuk támasztani akkor a tárgyi eszköz áfa tartalma teljes egészében levonható
Az egyéb anyagokra ugyanez vonatkozik.