ÁFA

Kérdés

Alanyi adómentes ( 2011. évi CCVI. törvény hatálya alapján) bejegyzett egyházi szervezet vagyunk. 2006-ben építési engedélyt kaptunk egy fenntartásunkban levő iskolaépület ütemes bővítésére. A bővítés I és II. ütemét 2006-ban elvégeztük, használatba vételi eljárást lefolytattuk. A III. ütemet nem kezdtük el, nincs rá kivitelezési szerződés, építési naplót nem nyitottuk meg, nincs építési terület. 2012-ben az iskolaépületet és a telkét adás-vételi szerződésben eladtuk. 86. § (1) j) alapján adómentes termékértékesítésnek számít-e az ügylet? ÁFA köteles-e az iskolaépület vételára?

Válasz

Fő szabály szerint mentes az adó alól az Áfa tv. 86. § (1) bekezdésének j) és k) pontja alá tartozó termékértékesítés (a beépített „régi” ingatan és az ahhoz tartozó földrészlet, valamint az építési teleknek nem minősülő beépítetlen ingatlan értékesítése) .
Az egyház a fentiek értelmében  - főszabály szerint - adómentesen értékesít, a számlán pedig feltünteti, hogy az ügylet az áfatörvény 86-os paragrafusa alapján adómentes.