Áfa

Kérdés

Kedves Szilvia! Kinek kell áfásan, kinek adómentesen számlázni a következő esetben. Magyar cég autóversenyt rendez Ausztiában. Belépőt nem csak nevezési díjat szed a versenyzőktől. Van magyar,osztrák, szlovák cég, ill. osztrák magászemély a versenyzők között.

Válasz

Abban az esetben, ha a társaságnak az autóversenyzésből bevétele - például jegyértékesítés vagy nevezési díjbevétel -  származik, e sporttevékenységre - mivel jellegéből fakadóan valószínűleg nem meríti ki az Áfa-tv. 85. §-a (1) bekezdésének m) pontjában rögzített, a sportszolgáltatások adó alóli mentességét biztosító kritériumokat - adóköteles szolgáltatásnak minősül.


A számla kiállítása előtt a teljesítési hely meghatározását kell tisztázni.
2011. január elsejétől  változott a az adóalany részére nyújtott  sportszolgáltatások teljesítési helye.

Ezentúl főszabályként nem a szolgáltatás végzésének a helye, hanem a szolgáltatás igénybevevőjének gazdasági célú letelepedési helye (székhelye, telephelye), illetve lakóhelye határozza meg az általános forgalmi adó fizetésének a helyét.

E kérdésben vázolt esetben azonban nem egy adóalany által megrendelt szolgáltatásról van szó, hanem arról, hogy egy magyarországi székhellyel rendelkező társaság autóversenyt szervez, és a helyszín Ausztriában van..         A nevezési díjról a számlát  a magyar társaság állítja ki.  

Kívétel a fő szabály alól  jegyértékesítés esetén van ugyanis   a különböző eseményekre szóló jegyek eladásának teljesítési helye – adóalany és nem adóalany megrendelő esetén is -  az a helyszín, ahol azt ténylegesen megtartják.
A  kérdés eldöntéséhez nézzük akkor a belépőjegy biztosításának fogalmát:
alapvető jellemzője, hogy díjfizetés ellenében, -  beleértve az előfizetés, bérlet vagy rendszeres díj formájában történő díjfizetést is – biztosítják az adott eseményre a belépés jogát.


A kérdésben azonban nem jegyértékesítésről van szó, tehát véleményünk szerint a társaságnak  a magyar áfa szabályok szerint ( 25 % )  kell számlát kiállítani a nevezési díjról.


Amennyiben a sporteseményre belépőjegyet is szednek, abban az esetben a jegyértékesítés tekintetében a teljesítés helye az esemény helyszíne, viszont akkor a magyar szervezőnek regisztrációs kötelezettsége van Ausztriában.