Adózási kérdés magánszemély esetében

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját könyvemet szeretném értékesíteni kiadó, terjesztő igénybevétele nélkül. 8 órában foglalkoztatott magánszemély vagyok. Elég adószámot kiváltani és az alapján számlát kiállítani, alanyi adómentességet kérve? (ha igen, ezt hogyan tehetem meg, csak személyesen az illetékes NAV kirendeltségen?) A hatmilliós álomhatárnak a felét sem közelítem meg a pluszbevétellel sem. Milyen adóterhek terhelnek? A 16 % a bevétel 10 százalékát tekintve vagy kell még fizetnem mást is? Ha igen, mikor? Mit vallok be a személyi jövedelemadómban? Egyáltalán jól gondolkodom, ez megoldható így és nem kell hozzá egyéni vállalkozónak lenni? Köszönöm segítségüket előre is. Üdvözlettel: Katalin

Válasz

Tisztelt Kérdező,

Egyéni vállalkozóként annak a személynek kell bejelentkeznie, aki rendszeres jövedelemszerző tevékenységet folytat, ezzel szemben adószámos magánszemélyként jelenik meg az a személy, aki jövedelemszerző tevékenységet csal alkalomszerűen, eseti jelleggel végez.

A kérdésből nehéz eldöntéséhez a könyvkiadás körülményeit jobban kellene ismerni.

Alapelvárás az adószámos magánszeméllyel szemben, hogy adószámmal rendelkezzen, amelyet az T101-es nyomtatványon igényelhet meg a NAV-tól.

Fontos, hogy abban az esetben kapja csak a teljes kialkudott összeget meg az adószámos magánszemély, ha a megrendelő nem jogi személy, nem cég, hanem magánszemély. Abban az esetben viszont, ha a megrendelő egy kifizetőnek minősülő személy, akkor a kifizető köteles levonni a törvényben előírt adókat, járulékokat, és csak a nettó összeget átadni az adószámos magánszemély részére, és a számlát is erről a nettó összegről kell kiállítani. 

Az adószámos magánszemélyt érintő adók, és járulékok a következők:

-      Abban az esetben, ha a számlán szereplő bevétel nem éri el a mindenkori minimálbér, illetve egyes esetekben a garantált bérminimum mindenkori összegének a 30 %-át, akkor nem keletkezik biztosítási jogviszony, és ebben az esetben nem kell járulékokat fizetni, egyedül csak a 16 %-os személyi jövedelemadót.

-       Ellenkező esetben fizetni kell a 27 %-os szociális hozzájárulási adót, a 10 %-os nyugdíjjárulékot, és a 7 %-os egészségbiztosítási járulékot. A munkaerő-piaci járulékot nem kell fizetni. A 16 %-os személyi jövedelemadó természetesen ebben az esetben is befizetendő.

-       A kiadások, költségek elszámolásánál két módszer közül lehet választani. Az egyik a tételes költségelszámolás, ahol mindent számlával kell igazolni, a másik módszer pedig a 10 %-os költséghányad fizetés vállalása.

üdvözlettel,