ADÓVISSZAIGÉNYLÉS

Kérdés

Tisztelt Pallas! Szeretném megtudni, hogy ha egészségpénztári illetve önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseim miatt kedvezményben részesülök, miért nem kapom vissza az összegeket? Régebben 2005 előtt visszaigényelhettem! Most meg átvezethetem egészségpénztárra illetve nyugdíjpénztárra, s a fizetendő adókat pedig rendeznem kell. Miért nem készíthetek átvezetést a fizetendő adóimra? Elnézést kérek, ha nem jól tudom, de szeretnék tisztán látni az elkövetkezendő években! Előre is nagyon köszönöm s várom válaszukat! Üdvözlettel: Szilágyiné

Válasz

Tisztelt Kérdező

 

Az önkéntes pénztárba történő egyéni tagdíjfizetés valamint a támogatói adomány után adó-visszatérítés vehető igénybe. Az adó-visszatérítés nem a befizető magánszemélynek jár vissza, hanem azt a NAV a tag által megjelölt önkéntes pénztári számlájára utalja. Sajnos ettől nem lehet eltérni, külön átvezetésre ez esetben nem kerülhet sor.


(Egyébként az 1117. számú nyomtatványon lehet  a folyószámlán valamely adónemén mutatkozó túlfizetés más adónemre átvezetni. Ez a nyomtatvány nyomtatványboltban szerezhető be.)

 

üdvözlettel,