adomány elszámolása Sztv és TAO tv.

Kérdés

Az adományok elszámolhatóságával kapcsolatban lenne kérdésem: egy gazdasági társaság közérdekű kötelezettség vállalás címén, tartós adományként egy kiemelkedően közhasznú szervezet részére adományoz pl 1 millió Ft-ot. eddig az 1 millió Ft-ot lekönyveltük: T887 véglegesen átadott pénzeszköz és K381 pénztár. A társasági adóbevallásban növelő tételként (8§ n. pont) tüntettük fel az 1 milliót, és csökkentő tételként (7§ z.pont) az adózás előtti eredmény max 20%-át. Viszont mostanra kikerült a TAO tv-ből a növelő tétel. Ez esetben nem tudom mi a teendő. 1. Szintén könyvelhetem költségként 887-381 és a társasági adóbevallásban is igénybe vehetek még + 20%-ot az adózás előtti eredmény terhére??? Ez szerintem nagyon sok kedvezmény (akár 200%). 2. Vagy számvitelileg nem könyvelem, csak az adóalapot csökkentem vele? De akkor hogy kerül ki a pénztárból az összeg? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Válasz

Adományozó társasági adóalanyok kedvezményei:
A társasági adó hatálya alá tartozó szervezetek, a pénzügyileg teljesített adományok összegét ráfordításként számolhatják el, ugyanúgy min korábban, ebben az esetben:
887 T - 381 K.
 Ezen túl az adomány teljes összegével csökkenthetik a társasági adó alapjukat, legfeljebb az adózás előtti eredményük 20 százalékáig, ha közhasznú szervezetet támogattak.

Amennyiben közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetet egyaránt támogatnak, akkor a maximálisan elszámolható adóalap csökkentés mértéke 25 százalék.

Ha a társasági adóalany szerződést köt tartós adományozásra és vállalja, hogy legalább 4 éven keresztül támogatja a szervezetet, akkor az első adományozást követő évtől kezdődően az adomány 120 százalékával csökkentheti az adóalapját.
Ha az adományozó a későbbiekben, a közhasznú szervezet nyilvántartásból való törlése, vagy jogutód nélküli megszűnése miatt nem tesz eleget támogatási kötelezettségének, akkor az igénybe vett kedvezmény összegével köteles az adóalapját növelni. Ha más okból, akkor az igénybe vett kedvezmény kétszeresével kell az adóalapját megemelni.
Fontos, hogy a közcélú adomány áfa mentes! De az áfamentesség csak a közcélú adomány(ozás) áfatörvénybeli definíciójának megfelelő esetekre terjed ki. A fogalmat a törvény értelmező rendelkezései között a 259. § 9/A. pontjában találjuk.