Adóellenőrzés könyvelése

Kérdés

Tisztelt Pallas 70! Szeretném kérdezni az alábbi tételek helyes könyvelését és eredménykimutatásbeli-mérlegbeli helyét. APEH ellenőrzés, mely nem jelentős hiba: Az APEH megállapítás során az eredetileg " Igénybe vett szolgáltatás - T52 -" volt, beruházásnak minősítette. Ennek a tételnek , valamint a Társasági Adó vonzatának helyes könyvelését szeretném kérdezni, valamint e két tétel eredménykimutatás- és mérlegsorban való elhelyezését. Én úgy tudom, hogy mivel nem jelentős a megállapítás tárgy évben könyvelem a helyesbítést. T 1 (befektetett eszközök) - K 52 Igénybe vett szolgáltatás, T 891 TAO - K 46 TAO kötelezettség. Ha tárgy évben az igénybe vett szolgáltatás kevesebb, mint a módosítás, összevontan az eredménykimutatás sor " mínusz összeg lesz " Az eredménykimutatás adófizetési kötelezettség sora -a tárgyévi Társasági adóbevallás összege "+" "-" az adóellenőrzés esetleges önellenőrzés alapján módosított tételek együttes összege. Ez így helyes, vagy más módon kell könyvelni és az eredménykimutatásba -mérlegbe feltüntetni. Válaszukat előre is köszönöm: MÉ

Válasz

A könyvelés általában a hibás tétel sztornírozásával, a helyes tételnek a törvényi előírásoknak megfelelő könyvelésével történik:

a helytelen értékadatokkal sztorníroznia kell: T 454 - K 522 / 466
és elszámolnia a helyes értékekkel: T 1 Befektetett eszközök/ 466  - K 454.

A költségek csökkenése miatt nő az adózás előtti eredmény, a növekmény alapján  adófizetési kötelezettség keletkezik, amelyet önellenőrzés keretében kell rendezni, de könyvelni is kell:   T 891 - K 461  

Az eredménykimutatásban a negatív költséget át kell minősíteni az egyéb bevételek közé. Az átminősítésre, és indoklására a kiegészítő mellékletben kell kitérni.     

A  Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének u) pontja, illetve 8. §-a (1) bekezdésének p) pontja,  értelmében  az adóellenőrzés, önellenőrzés során megállapított tételekkel csökkenteni, illetve növelni kell az adózás előtti eredményt. Ebben az esetben az igénybe vett szolgáltatás értéke növeli az aktuális év adóalapját!