A társas vállalkozók járulékfizetési szabályai

A betéti társaság,  a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság természetes személy tagjai 2012-től már társas vállalkozónak minősülnek, ha a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látják el. Kivételt képez ez alól, ha személyes közreműködésre tekintettel a vezető tisztségviselő társas vállalkozónak minősül.
Ehhez a rendelkezéshez kapcsolódik az a szabály is, mely szerint biztosítottnak kell tekinteni a gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő (nem tagja a társaságnak) vezető tisztségviselőjét, ha az e tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér 30 százalékát, illetve naptári napokra annak 30-ad részét.
Amennyiben a Bt. beltagja az ügyvezetői feladatokat megbízás alapján látja el, és mellette ténylegesen és személyesen is közreműködik a társaságban, a személyes közreműködésre tekintettel válik társas vállalkozóvá, és a megbízás alapján végzett ügyvezetői tevékenységére a Tbj. 5. § (2) bekezdését kell alkalmazni, vagyis a vezető tisztségviselő akkor lesz biztosított, ha az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, vagy naptári napokra annak harmincad részét.
A biztosított társas vállalkozó nyugdíjjárulékot valamint egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot a társas vállalkozástól személyes közreműködésére tekintettel megszerzett járulékalapot képező jövedelem alapulvételével fizeti meg. A nyugdíjjárulék alapja havonta legalább a minimálbér, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja havonta legalább a minimálbér másfélszerese (továbbiakban: járulékfizetési alsó határ). A társas vállalkozó nyugdíjjárulékot legfeljebb a járulékfizetési felső határig fizet, melynek éves összege 2012-ben 7.942.200 forint, napi összege 21.700 forint.
Minimálbéren:
-    a tárgyhónap első napján érvényes, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb havi összegét kell érteni, és
-    a biztosított egyéni és társas vállalkozó járulékfizetéséről szóló rendelkezések alkalmazásában a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége vagy a társas vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel.
Annál a vezető tisztségviselőnél, aki a vezető tisztséget megbízás keretében végzi, erre való tekintettel társas vállalkozóvá válik, a személyes közreműködés díjazásának az ügyvezetés díjazását kell tekinteni.
Forrás: TB szakmai műhely