A megváltozott munkaképességűek március 31-ig kérhetik átminősítésüket

A parlament tavaly fogadta el a megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló törvényt, melynek értelmében aki az érintettek közül 2012. március 31-ig nem kéri a felülvizsgálatát, annak ellátását májustól megszüntetik.

Rokkantsági ellátásra az jogosult, aki korábban az úgynevezett I-II. csoportos, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, továbbá az öregségi nyugdíjkorhatárt öt éven belül betöltő III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesült.
Az is jogosult, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy öt éven belül betölti és rendszeres szociális járadékban részesült, illetve átmeneti járadékban részesült.
Kizáró oknak minősül, ha valaki keresőtevékenységet folytat, és a jövedelmének három, egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér százötven százalékát, ugyanakkor könnyebbség, hogy csupán a 2012. július elsejétől szerzett jövedelmeket kell majd számolni, az addig kapottakat nem.
Aki jelentkezik felülvizsgálatra, az rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphat a jövőben attól függően, hogy az orvosi szakvélemény szerint alkalmas-e munkavégzésre.
Az érintettek szempontjából azonban fontos különbséget kell tenni a tekintetben, hogy járt-e már tavaly a támogatás, vagy csupán az idén szereztek rá jogosultságot.

Kiknek kell felülvizsgálatra menni?

Aki korábban rokkantsági ellátásban részesült, rehabilitációs eljárást kap, ám kérnie kell az illetékes hatóságtól idén március 31-ig, hogy az orvosi vizsgálatot, a komplex átminősítést végezzék el rajta. Amennyiben eddig az időpontig nem kéri ennek a minősítésnek az elvégzését, május elsejétől a törvény szerint meg kell szüntetni rehabilitációs eljárást.
Ettől eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik 2012. január elseje után folyamodnak támogatásért. Ezeknél a személyeknél a két ellátásra az jogosult, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján hatvan százalékos, vagy kisebb mértékű. A komplex minősítés egyébként átfogó orvosi vizsgálat, amelyet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végez el.
A felülvizsgálatok a jövő hét elején indulnak és 2013. december 31-ig fejeződnek be.
A vizsgálatok esetleges megállapításai
A vizsgálat során megállapításra kerülhet, hogy az érintett személy rehabilitálható, ezen belül foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, vagy tartós foglalkozási rehabilitációt igényel.
A hatóság megállapíthatja azt is, hogy az érintett személy rehabilitációja nem javasolt. Rokkantsági ellátás akkor jár, ha az érintett rehabilitációja nem javasolt, vagy, ugyan rehabilitálható, ám a kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az öt évet nem haladja meg.
Rehabilitációs ellátás akkor illeti meg az érintettet, ha munkaképessége nem állítható helyre, vagy a komplex vizsgálaton olyan döntésre jutnak a szakértők, hogy bizonyos ideig tartó rehabilitáció után munkaképességét helyre lehet
A rehabilitációs ellátást a jövőben legfeljebb három évre lehet megállapítani, annyi ideje lenne a hatóságnak arra, hogy munkát találjon az érintetteknek.
Az ellátás összege
Az ellátás havi összege azok esetében, akiknek a foglalkoztatása rehabilitációval helyreállítható, a korábbi havi átlagjövedelem 35 százaléka, de legalább a minimálbér 30, legfeljebb pedig 40 százaléka lesz.
Ennek alapján legalább 27 600, legfeljebb pedig 37 200 forintra számíthatnak majd ezek az emberek a jövő évre tervezett 99 ezer forintos minimálbér függvényében. Aki tartós foglalkoztatási rehabilitációt igényel, az a korábbi átlagjövedelme 45 százalékára, de legalább a minimálbér 40, legfeljebb pedig 50 százalékára lehet majd jogosult. Vagyis ők 37 200 és 46 500 forint közötti összegre lehetnek jogosultak

Kapcsolódó hírünk: Megszűnik a rokkantsági nyugdíj